ColumnIedereen even boekhandelaar

Week in Boeken: Open boek

Patrick van IJzendoorn
In Wigtown in Schotland kan iedereen die dat wil zelf even boekhandelaar zijn. Beeld RV
In Wigtown in Schotland kan iedereen die dat wil zelf even boekhandelaar zijn.Beeld RV

Terwijl in Nederland de eerste Boekenweek voor Jongeren is begonnen en de winkels zich vast opmaken voor de Kinderboekenweek meteen erna, worden in Engeland al voorbereidingen getroffen voor het honderdjarige jubileum van de Children’s Book Week, komend voorjaar.

Op het eiland zijn echter zoveel kinderboekactiviteiten dat het bijna elke week feest is. Daarbij gaat het vooral om festivals, die vrijwel allemaal een ‘kindertak’ hebben. Alleen al in september komen kinderen en jongeren aan hun trekken op de festivals van Budleigh Salterton (het dorpje waar Hilary Mantel woont), Bath, Henley, Broughton Hall en Wigtown. Op laatstgenoemde plek, in het zuidwesten van Schotland, is het hoogste aantal kaarten verkocht sinds het festival begon, twintig jaar geleden. Wat Hay-on-Wye is voor Engeland en Wales, is Wigtown voor Schotland: de boekenhoofdstad. De duizend inwoners hebben de beschikking over liefst tien boekwinkels en antiquariaten.

Er is een specifieke reden voor de toegenomen belangstelling. Een jaar geleden kreeg Wigtown internationale aandacht omdat een van de tien, Open Book, een Airbnb werd. Voor ruim 40 euro per nacht kun je er overnachten én op de boekwinkel passen: zorgen dat de schappen vol staan, de boeken prijzen, bijhouden wat er wordt verkocht. En erover bloggen, als het even kan. ‘We hebben vandaag zeven boeken verkocht’, schreef de Amerikaanse Rebecca afgelopen voorjaar, ‘drie paperbacks, een boek over otters, een over geologie voor kinderen, een over de wereld en een Spaans woordenboek.’

De leukste taak, zo liet ze geïnteresseerden weten, is het inrichten van de etalage. Dat bleek zo eenvoudig nog niet te zijn. Omdat prins Harry met Meghan ging trouwen, had Rebecca aan die etalage op haar eerste dag een koninklijk tintje gegeven, om daarna te ontdekken dat Schotten haar passie voor de Windsors niet deelden. Tijdens de kinderboekenweek zal het optuigen een stuk eenvoudiger zijn, gezien de aanhoudende populariteit van de boeken van bekende kinderboekauteurs als Roald Dahl, Beatrice Potter, A.A. Milne, Judith Kerr en J.K. Rowling. Een andere gastverkoper noteerde dat hij zelf een toeristische attractie leek te zijn geworden.

Wie wil weten hoe het is om boekverkoper – en toeristische attractie – te zijn, moet nog even wachten. Open Book is tot 2020 volgeboekt.

Meer over