DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURpieter klok

We zijn enorm trots op onze prijzen

null Beeld

‘Dat de Volkskrant met trots op de voorpagina vermeldt dat ze ‘European newspaper of the year’ is, vind ik tot daaraantoe’, schreef een lezer deze week. ‘Maar sinds deze week staat er ook dat de krant de ‘World’s best designed newspaper’ is. Het begint nu wel een beetje potsierlijk te worden.’

Het blijft ongemakkelijk om de aandacht op jezelf te vestigen, maar tegelijkertijd zijn we enorm trots dat een jury de Volkskrant tot mooiste krant ter wereld heeft uitgeroepen, voor Die Zeit, The Washington Post en The New York Times, kranten waar we grote bewondering voor hebben.

De prijs bevestigt ons in het idee dat de papieren krant nog een heel lang en mooi leven voor zich heeft. Er was een tijd dat de krant werd gezien als ouderwets, maar de jury ziet haar juist als een avant-garde product.

Natuurlijk moeten we onze artikelen ook digitaal uitserveren, zodat u ze ook kunt lezen op telefoon, pc en tablet. Maar juist omdat lezers steeds vaker op hun telefoon zitten, groeit de behoefte aan een product waarmee je je kunt afsluiten van alle online prikkels, dat je ouderwets geconcentreerd kunt lezen om je in alle rust een beeld van de wereld te vormen. ‘Print is een nicheproduct’, schreef de jury, ‘speciaal en revolutionair’. En dus blijven onze art-directors Koos Jeremiasse (nieuwskrant, Zaterdag & Opinie), Lucas van Esch (V, Boeken & Wetenschap) en Jaap Biemans (Magazine) continu doorzoeken naar de ideale krant.

null Beeld

Misschien krijgen we volgende week nog meer prijzen. Maandag worden de Tegels verdeeld, de belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland. De Volkskrant is acht keer genomineerd. Van oudsher scoren we goed in de categorie Interview. Drie nominaties dit keer: Antoinette Scheulderman voor haar interview met Marc de Hond, Ellen de Visser voor Die ene coronapatiënt en Elsbeth Stoker en Wil Thijssen voor hun interview met de broer van kroongetuige Nabil B.

Maarten Keulemans, die inmiddels meer dan vijfhonderd artikelen over het coranavirus achter zijn naam heeft staan – allemaal even helder en goed geïnformeerd –, is genomineerd, net als Maud Effting vanwege haar aangrijpende reportages vanaf de overvolle ic’s. Ashwant Nandram maakt kans op de Pionier-Tegel voor het grootste journalistieke talent. Dan hebben we ook een nominatie in de categorie Datajournalistiek voor ons uitgebreide onderzoek naar kansenongelijkheid in Nederland. En tot slot kunnen Hassan Bahara en Nadia Ezzeroili een Tegel winnen voor hun podcast Kleine jongens steken niet.

Meer over