Opinie

We werken ons kapot, tijd voor meer vluchtelingen

We werken ons suf. Ook raken we niet 'los' van ons werk. De technologische vooruitgang heeft ertoe geleid dat de scheiding tussen werk en vrije tijd minder scherp is, overal kan gewerkt worden.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Niemand zal schrikken van het aantal uren dat mensen werken - er zijn natuurlijk ook vele landen waarin meer wordt gewerkt. Maar dat neemt niet weg dat ongeveer een op de acht Nederlandse werknemers wel eens een burn-out heeft ervaren.

We beschouwen het als normaal dat we met z'n alle zoveel werken als we nu doen. Maar waarom laten we de technologische vooruitgang er voor zorgen dat we meer werken, in plaats van minder?

Utopie

Minder werken? Dat klinkt als een utopie. De bekende econoom Keynes kwam echter rond de jaren dertig met de verwachting dat de mens in de 21ste eeuw een 15-urige werkweek zal kunnen hebben. Dit zou volgens Keynes mogelijk zijn door de grootse technologische vooruitgang.

Ook 's werelds bekendste wetenschapper, Stephen Hawking, deelt deze visie. Als we volgens Hawking machines op de juiste manier gebruiken, waarbij we de geproduceerde welvaart goed verdelen, is het mogelijk om veel minder te gaan werken. Iedereen kan een leven leiden in luxe vrijheid als de door machines geproduceerde welvaart rechtvaardig wordt verdeeld. Of we blijven met z'n allen doorwerken zoals we nu doen en stevenen af op meer en meer ongelijkheid, met de eigenaren van de machines als uitbuiters.

Willen we niet minder werken? Sommigen houden nou eenmaal wat meer van hun baan en anderen wat minder. Voor de laatstgenoemden behoef ik het voordeel verder niet uit te leggen. De eerstgenoemde groep behoeft wat overtuiging. Te veel werken bestaat. Onderzoek heeft aangetoond dat minder werken beter is voor de gezondheid, relaties en dus het eigen geluk. Minder werken houdt ook niet in dat je minder tijd kan besteden aan dat wat ar je van houdt om te doen. Buiten je baan om kan je jezelf blijven verdiepen in datgene waar je voldoening uit haalt. En ook niet onbelangrijk, minder werken biedt meer tijd voor het thuisfront.

Maar ik wil toch wel mijn dikke salaris behouden? Tijd is geld, aldus Dagobert Duck. Maar is de waarde van vrije tijd in geld uit te drukken? In de geschetste situatie verdient iedereen voldoende om de vrije tijd naar behoeven in te richten. De tijd die je krijgt om naar eigen inzicht in te richten lijkt mij meer waard dan meer nummers op de bankrekening.

Tijd is meer dan geld

Tijd is meer dan geld, een les geleerd uit de Donald Duck. Daarbij kan het vervullen van deze utopie bijdragen aan het verwerkelijken van een nog grootsere utopie. In de tijd die vrijkomt kan men meer aandacht aan elkaar besteden, in de vorm van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Ook komen er meer banen vrij, wat bijdraagt aan de oplossing van de vele werkloosheid in Nederland.

En als er dan toch meer banen vrijkomen en er meer tijd is voor vrijwilligerswerk, kunnen we met z'n allen ook nog meer vluchtelingen verwelkomen!

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over