Brief van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

We treat light things seriously

null Beeld

In het reclameblok tussen het Eurovisiesongfestival en Pauw kwam donderdag de Volkskrant voorbij. Het spotje gaat over persvrijheid en kwaliteitsjournalistiek, het verruimen van je blik op de wereld. Dat is waartoe wij op aarde zijn. Maar dat betekent niet dat we het Songfestival schuwen. U kent misschien het bon mot ‘we treat serious things lightly and light things seriously’. Leuk en overtrokken, zoals dat hoort bij spitsvondigheden in dit genre. Maar het geeft wel een idee.

Ik sprak laatst met een vroegere coryfee van de Volkskrant die al die aandacht voor het Songfestival in zijn oude krant maar niets vindt. Maar ik denk dat de Volkskrant op haar eigen manier iets heeft toe te voegen aan dit legendarische huiskamervermaak. Mensen verkneukelen zich op deze avonden samen om de slechte smaak en hysterische aankleding, maar ze kunnen zichzelf ook plotseling betrappen op ontroering om de argeloze wangen van een jeugdige zanger, of worden impromptu supporter van een maf klein landje. Als je sportwedstrijden serieus neemt, die kunstmatige (maar heerlijke) opwekking van drama en emotie – en dat doen we sinds mijn verre voorganger Joop Lücker uitgebreid – dan kan een beetje aandacht voor dit liederenfestijn ook geen kwaad.

Sinds het V-katern onder leiding van Chris Buur begon met voorbesprekingen van ieder liedje, mét kennis van muziek en popcultuur, kijk ik bij voorkeur met de krant of telefoon in de aanslag. Fijn om tijdens die doorgaans niet al te beste liedjes de stukjes te lezen die onze vakjury erover schreef. Die heeft zich van tevoren voor ons geërgerd/vermaakt/opgewonden. ‘Dus wordt zijn The Dream een grotesk kitschlied dat overloopt van vals drama en veel verscheurt, behalve het hart’, schrijft ze, of ‘wij voegen daaraan graag een goedbedoeld advies toe voor degenen met een Songfestivaldroom: laat de gevleugelde woorden spread your wings and fly voortaan thuis’.

Enfin. Kijkt u zaterdagavond de finale eens met het tweede scherm op schoot – ikzelf had Duncan niet snel een 9 gegeven, maar wie weet krijgen onze kenners gelijk.

Meer over