OpinieLezersbrieven

We leven in de Gouden Eeuw van China

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 28 november.

Redactie
Een Chinese spoorwegarbeider bij een nieuw aangelegd spoor in Dondo, Angola. Beeld Getty Images
Een Chinese spoorwegarbeider bij een nieuw aangelegd spoor in Dondo, Angola.Beeld Getty Images

Brief van de dag: Chinese kolonisatie

Sheila Sitalsing schrijft in haar column over kolonisten als ze een bezoek brengt aan Suriname. Ze noemt dat land als voorbeeld voor de Chinese kolonisatie van de wereld.

Ik denk dat we leven in de Gouden Eeuw van China. De ­Chinese economie is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan, de armoede efficiënt bestreden. En over de hele wereld bouwen de Chinezen bruggen, wegen en spoorlijnen. Dit alles wel ten koste van minderheden en het gaat gepaard met het schenden van mensenrechten. Maar was dit door de eeuwen heen ooit anders?

Een Gouden Eeuw gaat bijna altijd samen met het verrijken buiten de landsgrenzen. Enkele voorbeelden: de Romeinen in het begin van onze jaartelling, de Scandinaviërs tussen 800 en 1000, de Spanjaarden rond 1500, wij Nederlanders in de 17de eeuw, daarna kwamen de Franse en Engelse kolonisten. Het werd lastiger voor de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog, alle landen in de wereld waren reeds ‘verdeeld’. Zij kochten invloed met dollars. Nu kopen de Chinezen invloed met yuan en goedkope arbeidskrachten.

Henk Penseel, Naarden

Beeld Jodenvervolging

In zijn ingezonden brief vraagt Robert Rodenburg zich af of het NIOD op de hoogte is van de belangrijke filmopname die zijn vader in 1942 maakte van het afvoeren van een Joods gezin in Leeuwarden. Dat is het NIOD zeker.

Ik vermeldde het bestaan van het filmpje in mijn reactie in dagblad De Stentor op een opgedoken deportatiefoto in Zwolle. Het artikel in de Volkskrant is hierop gebaseerd. Bij presentaties over de Jodenvervolging laat ik het filmpje altijd zien. Tien jaar geleden nam ik het op in een dvd-box met filmbeelden over de Jodenvervolging.

René Kok, beeldonderzoeker NIOD

Belletjesplicht

Als zelfs de Partij voor de Dieren niets voelt voor een aanlijnplicht voor katten, zoals bepleit door juristen Arie Trouwborst en Han Somsen, dan is wel duidelijk dat zoiets er niet gaat komen.

Nederlanders zijn dubbelhartige dierenliefhebbers: enthousiaste vogelliefhebbers en dol op hun katten. Dus kijken ze liever weg als die katten een probleem zijn voor de vogelstand. Behalve die enkeling die haar kat een belletje om doet om vogels te waarschuwen voor haar naderend troetelmonster. Maar de meeste eigenaren vinden zelfs dat zielig voor de kat, dus je hoort en ziet ze zelden.

Maar wellicht is een belplicht – na een mooie campagne van de vogel­bescherming – politiek wel haalbaar. De hondendrol op straat leek ooit ook onuitroeibaar, maar misschien is de dode vogel op de deurmat over een jaar of vijf wel net zo zeldzaam als poep aan je schoenen.

Fried Keesen, Culemborg

Kattenuitlaatservice

Toch wel fijn dat we in een tijd van grote maatschappelijke en mondiale onrust ook te maken krijgen met het fenomeen ‘aangelijnde katten’. Naast de zorgen om klimaat, stikstof, pfas, onderwijs en dreigende pensioentekorten is nu de huiskat de pineut. Het arme dier wordt uit zijn natuurlijke comfortzone gerukt door twee juristen die de letter van de wet serieus willen nemen. Heel kattenminnend Nederland staat op zijn kop, tot aan de politieke kopstukken toe. Deze wetgeleerden moeten zich maar eens richten op een realistischer specialisme binnen hun vak. Ik oriënteer mij ondertussen op het organiseren van een nieuw verdien­model: een kattenuitlaatcentrale.

Kees Francino, Wijk bij Duurstede

Engels

Han van der Maas breekt een lans voor Engels in het hoger onderwijs. Deze zin schud ik als Nederlander zo uit mijn mouw. Maar een lans breken in het Engels? Als ik dat zou moeten opzoeken, zou een hoop kostbare studietijd verloren gaan. Les in het Engels is voor ­Nederlanders een dubbeltaak.

Als psycholoog zou Van der Maas toch moeten weten dat dubbeltaken heel lastig zijn voor mensen, ook voor studenten. Engels voor Nederlanders is niet efficiënt.

Herre Faber, Zoetermeer

English

Hulde aan Han van der Maas. Het wordt inderdaad tijd dat allen die het aandurven een kritische kanttekening te plaatsen bij de overduidelijk noodzakelijke totale verengelsing van ons hoger onderwijs de oren eens worden gewassen. Chapeau.

Jammer alleen dat hij zijn stukje niet zelf ook in het Engels heeft geschreven. Of is hij toch een beetje bang dat er dan een minder doorwrocht verhaal uit zijn pen (laptop) zou zijn gerold? God only knows.

Gerrit Riethorst (Gerry John Reedhurst), Oosterbeek (Easterbrook)

5-minutenregistratie

Zorgverzekeraars hebben blijkbaar jarenlang de nu afgeschafte 5-minutenregeling in stand gehouden. Tot het convenant van eind 2018 waarin alle partijen, inclusief de minister, het verdwijnen ervan in 2019 hebben beloofd. Nu zijn opeens alle zorgpartijen plus minister ‘onthutst’ dat het weer niet zorgbreed is gelukt. Wat zegt dat over hun zelfinzicht, daadkracht, betrouwbaarheid en mantra’s over de patiënt centraal stellen?

Volgens mij heel veel. Maar de minister roept iedereen weer bij elkaar, dus het zal wel goedkomen. Toch?

Ik stel voor dat alle verpleegkundigen vanaf nu elke dag een half uur extra aan hun patiënten besteden. Onder het kopje ‘afschaffing 5-minutenregistratie’. Dan weten de financierende zorgverzekeraars weer precies wat hun rol is: het realiseren van goede zorg.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Meer over