OpinieLezersbrieven

We hebben ze hard nodig: de mensen die iets meer te makken hebben

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 28 september.

Redactie
Het Modekwartier in de Arnhemse wijk Klarendal. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Het Modekwartier in de Arnhemse wijk Klarendal.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: de best scorende achterstandswijk

Met trommels en trompetten kondigden de coalitiepartijen aan dat mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning met zware huurverhogingen uit hun huis gedreven moeten worden. Een enkele kritische vraag – weet u eigenlijk wel waarover u het heeft? – en pats, weg! Zelden een proefballonnetje sneller uiteen zien spatten.

De nadruk ligt op de betrokkenen die, vaak met een inkomen dat net te hoog is, echt geen forse huurverhogingen trekken. Maar ook al kunnen ze duurdere woningen elders betalen, dan nog moeten ze blijven. Niet alleen voor hun eigen geluk, maar ook dat van de buurt.

Neem nou Arnhem. Daar hebben bewoners, gemeente en woningcorporaties de afgelopen 15 jaar keihard gewerkt om de eenzijdigheid van sociale huurwijken te doorbreken. De bewoners vonden het al vele jaren niet meer gezellig: overlast, criminaliteit, vervuiling. Klarendal kreeg het Modekwartier. Jonge mensen trokken in de sociale huurwoningen, aangetrokken door de creatieve sfeer en dynamiek van de wijk. Nieuwe wijkbewoners, die nauwelijks meer verdienden, maar wel nieuw elan brachten. De leefbaarheid steeg met sprongen. Klarendal werd de best scorende achterstandswijk van het land.

En nu, nu deze mensen een beetje meer gaan verdienen, zouden ze weg moeten? Alsjeblieft niet. De overheidsregels voor toewijzing leiden al tot concentratie van mensen met weinig geld en veel problemen in de sociale huurwijken. Dat heeft onherroepelijk gevolgen voor de leefbaarheid. We hebben ze hard nodig: de mensen die iets meer te makken hebben. Anders mag Den Haag opnieuw de (Vogelaar-)portemonnee trekken.

Berry Kessels, Arnhem

Lage buggy’s

De situatie die Paulien Cornelisse schetst is heel herkenbaar (‘Medemannen’, voorpagina, 27 september). Echter, het met één hand de wandelwagen besturen heeft voor veel mannen helaas niets te maken met stoerheid, maar is bittere noodzaak.

Wanneer je wat langer bent dan gemiddeld trap je continu met je schenen tegen de wagen aan. Ook kunnen de duwbeugel of handvatten vaak niet voldoende in hoogte worden versteld waardoor je gedwongen wordt met bolle rug te lopen.

Bij deze dan ook een oproep voor alle producenten van kinderwagens en buggy’s: hou s.v.p. ook rekening met de langere medemens. Jonge ouders (en hun ruggen) zullen u dankbaar zijn!

Gert-Martijn Zwartsenburg, (1.95 m, vader van 2 kinderen), Teteringen

Militaire kleding

Militairen moeten zelf kleding aanschaffen, omdat deze niet in voorraad aanwezig is voor een oefening in Noorwegen. Het gaat om onderkleding (Ten Eerste, 26 september).

Het is te hopen dat de militairen hier snel in slagen. Met kou op de blaas is het moeilijk richten.

Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef

Politiek gekleurd

In de behartigenswaardige column van Max Pam (O&D, 26 september) ontbreekt het misschien wel meest saillante feit met betrekking tot wijlen Hans Janmaat en zijn Centrumpartij.

‘Wij schaffen zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben de multiculturele samenleving af’, zei hij in 1997. Er zijn in Nederland door politici (ook ter linkerzijde) weleens pittigere dingen geroepen over de immigratieproblematiek. Zeker de laatste jaren.

Maar anders dan Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders werd Hans Janmaat vanwege zijn uitspraken veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijk. Het gerechtshof van Arnhem achtte het ‘discriminatie van in Nederland aanwezige etnische minderheden’. Later kreeg de weduwe van Janmaat van de Hoge Raad te horen dat herziening van het vonnis werd afgewezen.

De meeste van Janmaats opinies waren moreel verwerpelijk. Maar Paul Scheffer merkte al ruim tien jaar geleden terecht in Nieuwe Revu op: ‘Het lijkt me duidelijk dat dit een politiek gekleurde veroordeling was. Het vonnis van de rechter lijkt mij eigenlijk niet verdedigbaar. Ja, het zou moeten worden teruggedraaid.’

Frénk van der Linden, Haarlem

Vrouwtjesvogel

Natuurfotograaf Tom Sullam gaat er vanuit dat het op de foto het vrouwtje ijsvogel is dat tettert en vraagt zich af of hij daarom een seksist is (Uitgelicht, 26 september).

Als het een paartje is, is het echter het mannetje dat tettert. Op de foto zit een vrouwtje (te zien aan de rode borstband onder de blauwe) met de borst naar de fotograaf toe. Van het andere exemplaar (van de zijkant gezien) is het geslacht zo niet vast te stellen. Het is in elk geval geen mannetje waar tegen getetterd wordt.

Hoezo herkenbaar en voor wie dan?

Agnes van Swaay en Herman Meekes, Nijmegen

Snel shoppen

Albert Heijn is begonnen met een proef in een van zijn AH to go-winkels met kassaloos winkelen. Beeld ANP
Albert Heijn is begonnen met een proef in een van zijn AH to go-winkels met kassaloos winkelen.Beeld ANP

Heel goed dat Albert Heijn een nieuwe techniek ontwikkelt waarmee klanten hypersnel kunnen betalen (Ten Eerste, 25 september).

De tijdwinst die deze klanten daarmee boeken, kunnen ze mooi besteden aan meditatie-oefeningen of mindfullnesstrainingen ter bestrijding van de stress die ze dagelijks ervaren omdat alles steeds sneller en sneller moet.

René Appel, Amsterdam

Meer over