We hadden het toch zo leuk vroeger? Waar is het nou misgegaan? Te druk?

PVV-Kamerlid Leon de Jong probeerde eens geen plek vooraan af te dwingen en stond net als collega Gidi Markuszower een beetje op de achtergrond verscholen. Marjolein Faber en Harm Beertema hadden het kortste strootje getrokken. Zij moesten de zijkanten vasthouden. En Geert natuurlijk. Die pakte voor de vorm ook een puntje beet.

Nee, heel trots leken ze er niet op. Hadden die lui van het partijkartel geen andere gemeente voor 'm kunnen regelen? Osslim. Of Islamstelveen. Hendrik ISIS Ambacht desnoods. Willen jullie Zoetermeer of Zoeterminder? Ach, leken de woorden Ahmed en Arnhem optisch maar een beetje op elkaar, dan hadden daar iets mee kunnen doen. Nu waren ze niet verder gekomen dan 'Geen Arnhemmistan. We raken ons land kwijt!'

Lees verder onder de foto.

'Marjolein Faber en Harm Beertema hadden het kortste strootje getrokken. Zij moesten de zijkanten vasthouden.'Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Een seconde of 15 in het achtuurjournaal, meer kregen ze niet. Nieuwsuur liet de demonstratie tegen de benoeming van Ahmed Marcouch zelfs helemaal links liggen. Die hadden kennelijk weer wat linksers te doen. Maar ook de meeste Arnhemmers leken weinig moeite te hebben met hun nieuwe burgemoefti. Arme Geert. Een tijdje terug had hij de Korenmarkt makkelijk drie keer uit kunnen verkopen. Nu waren er niet meer dan een paar honderd man op zijn met veel tamtam aangekondigde minirevolte afgekomen, veelal van buiten de stad. 'Eigen volk eerst', scandeerden ze bezorgd.

De Betrouwbare Mannetjes zagen hoe de socialemedia-afdeling van GroenLinks een foto van het PVV-spandoek spitsvondig had gefotoshopt: 'We weten zelf ook niet meer wat we aan het doen zijn. Als het maar inspeelt op de angst voor moslims', stond er nu. Jeetje. Het leek wel of niemand nog wist wat ze aan het doen waren.

Zelf wisten wij het ook even niet meer. Een formatie die zich in de allersaaiste fase bevindt, na de eerste ronde al geen Kiki of zelfs Robin Haase meer op Wimbledon, en nog konden we het niet opbrengen om ons echt op te winden over de vuiligheid in Arnhem. Op de bank liggen en tussen de tukjes door wat flarden van de Tour meepakken. Een evenement dat het van zijn intrinsieke saaiheid moet hebben, en daar dan nog eens de allersaaiste editie van. Meer zat er niet in. Het leek opeens helemaal op.

We hadden het toch zo leuk vroeger? Waar is het nou misgegaan? Een spandoek met een woordgrapje, wat toeschouwers die racistische drek schreeuwen. Ooit was dat meer dan genoeg om stante pede dagenlang de volledige aandacht te hebben.

Natuurlijk, wij waren de laatste maanden ook veel te druk met andere dingen geweest. Verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, in Frankrijk. En Trump, de slopende formatie, en nog meer Trump. En Trump. En natuurlijk, hij had zichzelf ook een beetje verwaarloosd. Oogde vermoeid. Jarenlang had hij bij gebrek aan goede knechten elk gaatje alleen dicht moeten rijden. En nu zag hij hoe we voortdurend lonkten naar die knappe nieuwe jongen. Met z'n moeilijke woorden. En z'n mooie Franse naam. Hoe we bij thuiskomst vergeefs de lavendelgeur van onze wijsvinger probeerden te schrobben. Nee het lag niet aan hem. Het ligt aan ons.

We zeggen heus niet dat het voorbij is. Maar we denken dat het het beste is als we elkaar de komende tijd een beetje de ruimte gunnen. Gewoon, even een break nemen. Dan komt dat oude gevoel vanzelf wel weer terug.

Voor de komende weken adviseren wij u de volgende mening:
Geen uitkering maar een PvdA-lidmaatschap aanbieden. Zijn ze zo weer aan het werk.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over