ColumnBert Wagendorp

We gaan het coronavirus nog missen, zodra we het onder controle hebben

null Beeld
Bert Wagendorp

Om half vier schakelde ik zondagmiddag over van het live-verslag van Kuurne-Brussel-Kuurne op de VRT naar een speciale uitzending bij de NOS over het coronavirus. Rob Trip stond al klaar, op het scherm achter hem dreven groene coronavirussen door het beeld, de stemming zat er meteen goed in. Rob Trip is voortreffelijk in vorm als de Mister Coronavirus van de tv. Hij is nu al wat Henk Terlingen lang geleden was voor de maanlanding en Mart Smeets iets minder lang geleden voor de Elfstedentocht: mannen die je voor de rest van je leven zult blijven vereenzelvigen met een programma, een tijd, een periode in je leven, een sfeer.

Over naar Bilthoven, waar verslaggever Joris van Poppel al klaarstond in de kantine van het RIVM. Achter hem namen minister Bruno Bruins en Jaap van Dissel en Aura Timen van het RIVM plaats. Een persconferentie met een minister erbij, dat betekent groot nieuws, zei Joris.

Het nieuws was, dat het ziekenhuis in Gorinchem op slot was gedaan. Er had een zieke mevrouw in gelegen die het coronavirus bij zich droeg. Gorinchem ligt niet zo ver van waar ik woon en ik ken iemand die in Gorinchem werkt, dus het coronavirus kwam nu wel heel dichtbij.

Uit het informatieve artikel van Michiel van der Geest in de Volkskrant van zaterdag ‘Waarom niet iedereen het virus vreest’ had ik opgemaakt dat ik tot de ‘flierefluiters’ behoor die zich niet al te druk maken, maar nu voelde ik toch iets vaags, lichte coronastress waarschijnijk.

Minister Bruins zei dat de drietraps-aanpak ‘kuchen’, ‘koorts’ en ‘coronaland’ zou worden aangepast. Hij raadde iedereen die maandag lichte keelklachten had aan thuis te blijven. Geen wonder dat de schade aan de Nederlandse economie steeds groter wordt, zoals Hans de Boer van VNO-NCW eerder op de zondag had gemeld.

Bruno Bruins beleefde donderdag zijn finest hour, toen hem tijdens het speciale coronaprogramma met Rob Trip een briefje werd overhandigd waarop stond dat het eerste coronageval er was. Bruins weet dat de leiding hebben in tijden van crisis een geweldige boost kan zijn voor je carrière. Mits hij doortastendheid en gezag uitstraalt kan het coronavirus van hem de kroonprins van Mark Rutte maken. Zondag kwam hij nerveus over – het was alsof iemand hem vlak voor de uitzending een briefje had overhandigd waarop stond dat hij helaas positief was bevonden.

Na hem kwamen Jaap van Dissel en Aura Timen, beiden volledig in control. Paradoxaal genoeg is sinds de komst van het coronavirus de rust bij het RIVM weergekeerd. Ze hebben daar nu eenmaal liever te maken met een eng virusje dan met een meute dolle boeren.

Al met al kan het coronavirus een zegen worden voor het land. Je vindt niet snel iets wat zo verbindt als een nieuw virus, of het moet de Elfstedentocht, een orkaan of het EK voetbal zijn. De NOS kan dat bevorderen met een dagelijks coronajournaal met Rob Trip, met de laatste weetjes over het virus, ontwikkelingen in binnen- en buitenland, kijkersvragen over het coronavirus (‘Er zit een coronavirus op mijn harde schijf’) en een coronaviruskwis.

Rukt het virus verder op, dan zal allerlei overbodigs (vergaderingen, congressen, boekenbals) worden afgelast. Dat monstertje met zuignappen gaat onze way of life tijdelijk ingrijpend veranderen, verjaagt muizenissen uit het hoofd en mafkezen uit talkshows. We gaan het coronavirus nog missen, zodra we het onder controle hebben.

De persconferentie was afgelopen en ik ging snel weer naar Sporza. Ze waren bijna in Kuurne.

Meer over