ColumnIonica Smeets

Wat wordt het speciale getal van 2018?

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Ionica Smeets

Het einde van het jaar nadert en het grote terugkijken is begonnen. ­Allerlei instanties kiezen hun woord van het jaar, sporter van het jaar, of boom van het jaar. Eigenlijk kun je het zo gek niet verzinnen, of er is een van-het-jaar-verkiezing voor. Behalve voor getallen. En dat terwijl getallen toch een niet te onderschatten rol spelen in ons leven. Van persoonlijke sportrecords tot grote politieke getallen. En dat soort getallen zijn een prima manier om een jaar te beschrijven.

Daarom organiseerde ik in december 2017 een geïmproviseerde getal-van-het-jaarverkiezing. Met statisticus Casper Albers en getallengek Casper Hulshof vormde ik de jury en na een verhit debat kozen we 225 als hét getal van 2017. Zoveel dagen duurde de moeizame formatie ­vorig jaar, een record, en 225 beschrijft al die maanden dat we ons afvroegen of er ooit nog een regering zou komen.

In 2018 begonnen we eerder met de voorbereidingen en we breiden de jury uit met cabaretier Jan Beuving en ­studente Stefanie Brackenhoff. Stefanie bouwde de website getalvanhetjaar.nl waarop iedereen zijn getal van het jaar kan inzenden.

De Wereld Draait Door lanceerde de verkiezing anderhalve week geleden met een tafel vol bekende Nederlanders die hun getal van het jaar nomineerden. Britt Dekker die primetime op nationale televisie over percentages praatte is een van mijn persoonlijke hoogtepunten van 2018. Zij nomineerde overigens 46 procent, omdat dit jaar 46 procent van de Nederlanders bewust probeerde om minder vlees te eten.

Inmiddels zijn er al honderden getallen ingezonden en die geven een prachtig beeld van 2018. De 16 minuten die het kost om met de eindelijk geopende Amsterdamse Noord/Zuidlijn van noord naar zuid te reizen. Het nummer 33 van Max Verstappen. De 354 vmbo-leerlingen in Maastricht waarvan de examens ongeldig werden verklaard en die maanden in spanning zaten.

Er waren ook lollige inzendingen: iemand stuurde zijn pincode, een ander zijn telefoonnummer met het verzoek om hem te bellen. Ook leerde ik dat op Twitter een meme, een internetgrapje, bestaat om ‘nice’ te antwoorden op elke tweet waarin 69 voorkomt, dankzij allerlei mensen die 69 instuurden met als verklaring ‘nice’.

Verder ontdekte ik dat 269 symbool staat voor de veganistische beweging – al is het voor deze verkiezing wel jammer dat dit getal komt van kalf 269 dat in 2013 bevrijd werd door activisten. Verschillende mensen nomineerden een jaartal, zoals het voor de hand liggende 2018, maar ook 2019 werd genoemd omdat je naar de toekomst moet kijken. Iemand suggereerde dat het orwelliaanse 1984 het afgelopen jaar het beste samenvat met de beïnvloeding bij verkiezingen en de nieuwe privacywet.

Mooi zijn ook de persoonlijke getallen, zoals de 8 van een stel dat hun dochter de eerste keer zag als een 8-cellige embryo, het meisje werd vervolgens op ­8-8-18 geboren. Of de oma die overleed op 88-jarige leeftijd, waarna haar kleinkind overal 88 terugziet in rekeningen en bingonummers.

Kortom: er zijn zoveel getallen die bij 2018 horen. Wat is voor u het getal van het jaar? Laat het ons voor 9 december weten via getalvanhetjaar.nl en wie weet kroont de jury uw getal tot hét getal van 2018.

Meer over