ColumnBert Wagendorp

Wat wordt het, met Trump: een oorlog of een vaccin op verkiezingsdag?

. Beeld .
.Beeld .

Het coronavirus, zeggen ze, is a-politiek. Het kijkt niet naar politieke voorkeuren, het besmet zonder aanzien des persoons. Met het vaccin ligt dat anders. Niet dat het beter helpt bij linkse radikalinski’s dan bij extreem-rechtse ophitsers, maar het is geschikter voor politieke doeleinden. De Amerikaanse president Trump weet dat beter dan wie ook. Maar wie weet verschijnt er bij ons op 15 maart opeens ook een vaccin en zien we Hugo de Jonge die dag shinen met een fles champagne, een injectienaald vol reddend materiaal en tjokvol nieuwe hoop op het premierschap.

Het CDC, het Amerikaanse RIVM, stuurde onlangs een brief aan alle vijftig staten en de grootste steden, waarin stond dat ze zich moeten voorbereiden op grootscheepse vaccinatie. De datum waarop die mogelijk kan beginnen ligt volgens het CDC rond eind oktober – begin november. Ook toevallig, de presidentsverkiezingen vinden plaats op 3 november. Mogelijk kunnen de kiezers die dag eerst even een vaccinatie halen en daarna gaan stemmen, vol warme gedachten aan de Redder des Vaderlands.

Donald Trump staat er slecht voor, in de peilingen. Bij mijn vaste informatiebron, de site RealClearPolitics, wemelt het van de blauwe cijfers: peilingen waarin Biden voor staat op Trump. Maar dat stelt niemand gerust.

De verkiezingen van 2016 hebben ervoor gezorgd dat Trump wordt gezien als een even doortrapte als geniale campaigner, die altijd een troefkaart in de mouw heeft. Zo ging Hillary Clinton volkomen onverwacht de bietenbrug op met haar gelekte mails.

Zoiets kan zich herhalen, vrezen veel Amerikanen die vier jaar lang hebben geleden onder een ontoerekeningsvatbare clown. En omdat de president van de VS ook een beetje president van de wereld is – zij het dat Trump die positie sinds 2016 behoorlijk heeft verzwakt – kom je die angst ook hier veel tegen. Ik hoor opvallend veel mensen een zege voor Trump voorspellen, ook onder degenen die de vorige keer geschokt naar de verkiezingsnacht hebben gekeken. Dat is een manier om jezelf vast psychisch voor te bereiden op de volgende dreun.

Intussen wemelt het in de Amerikaanse media van de speculaties over wat Trump zal doen, mocht de nederlaag steeds onvermijdelijker worden. Het ‘Wag the dog’-scenario is een mogelijkheid. Dat is genoemd naar de film uit 1997, waarin een president (Dustin Hoffman) zijn herverkiezing lijkt mis te lopen door een affaire met een jonge padvindster. Daarop verzint zijn campagneteam een oorlog met Albanië. Als dat hem zou kunnen redden, vrezen veel mensen, komt Trump op het laatste moment met wat een ‘October Surprise’ is gaan heten: de verrassing die hem in het zadel moet houden, een oorlog. Dat is een effectief middel. Het is nog nooit voorgekomen dat een zittende president níét werd herkozen ten tijde van een oorlog. Eerste kandidaat-tegenstander is Iran.

Maar misschien mikt Trump wel op een binnenlands strijdtoneel, met zijn propagandabezoek aan Kenosha en aggressieve oorlogstaal aan het adres van de Democraten. Die laten zich niet onbetuigd: de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, zei woensdag dat Trump maar beter een ‘heel leger aan beveiliging’ kon meenemen wanneer hij een bezoek aan de stad New York wil brengen.

En dan is er dus nog altijd het vaccin. Dat zou Trumps herverkiezing in handen leggen van farmareus Pfizer, de vermoedelijke producent.

Ook geen geruststellende gedachte.

Meer over