ColumnBert Wagendorp

Wat weet ik écht over de luchtaanval op Soleimani?

Bert Wagendorp artikel column Beeld .
Bert Wagendorp artikel columnBeeld .

Voor Qassem Soleimani (62) begon het nieuwe decennium niet al te best, dat staat vast. Afgelopen vrijdag stapte hij op het vliegveld van Baghdad nietsvermoedend in een auto. Boven hem, op tien kilometer hoogte, vloog een Reaper MQ-9-drone, maar dat wist hij niet. Toen de auto was weggereden, drukte op de Amerikaanse luchtmachtbasis Creech bij Indian Wells in Nevada, iemand op een knop. En daarna nog drie keer.

Van de Iraaks-Iraanse politicus en militieleider al-Muhandis, die achterin de auto naast Soleimani had plaatsgenomen, werd niets meer teruggevonden. Hij leek op het moment van de inslag van de Hellfire-raket te zijn verdampt, meldde The Guardian, en kon zodoende niet worden geïdentificeerd. Soleimani wel: op stills van na de aanval gemaakte video-opnames was zijn linkerhand te zien, met de ring met een rode robijn die hij altijd droeg.

Het grote nieuws was er vroeg bij, dit jaar.

Het was verbazingwekkend hoeveel nieuwsdetails er razendsnel naar buiten kwamen na de terechtstelling in Bagdad. Ik had vaag weleens van Soleimani gehoord, maar inmiddels weet ik meer van hem dan van commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Ook het leven van al-Muhandis kent voor mij weinig geheimen meer. Ik heb kennisgemaakt met de dochter van Soleimani, Zeinab. Die vond dat Donald Trump pas echt een kerel was geweest als hij haar vader in een gevecht van man tegen man had durven aanpakken. Iemand zou eens moeten uitrekenen hoeveel manjaren journalistieke werkgelegenheid er met één zo’n gebeurtenis zijn gemoeid.

Maar wat weet ik intussen écht?

Na de nieuwsgebeurtenis komt de meningsvorming op gang. Het ging eerst over de vraag of dat wel kon, zomaar een generaal van een andere natie een raket in z’n nek poffen. Volkenrechtelijk ingestelden vonden van niet, rekkelijker types achtten het toegestaan, aangezien Soleimani het zelf ook niet zo nauw nam met een mensenleven meer of minder. Daarna kwam de vraag aan de orde of Trump er verstandig aan had gedaan of niet. De entourage rondom Trump en Ulysse Ellian, fractievoorzitter van de VVD in Almere, vond van wel. Maar zelfs de rabiaatrechtse vriend van Rutger Bregman, commentator Tucker Carlson van Fox News, was het niet met de aanval eens.

De Amerikaanse Iran-expert Barbara Slavin zei op CBS News de aanval ‘stunningly stupid’ te vinden, ‘hier gaan we een prijs voor betalen’. Ook uit het Pentagon en zelfs uit het Witte Huis kwamen geluiden naar buiten die wezen op grote twijfel over de vraag of Trump zich de gevolgen voldoende heeft gerealiseerd. Mogelijk heeft hij tijdens het golfen in Mar-a-Lago besloten de opdracht tot doden te geven – een beetje zoals sommige mensen onder de douche opeens een heel goed idee krijgen en dat meteen na het afdrogen in praktijk brengen, wat je later erg kunt betreuren.

Zelf vroeg ik me af of we al genoeg weten over wat zich in Bagdad heeft voorgedaan om er eens even een stevige opinie op na te houden. Ik pak dan altijd Flat Earth News van Nick Davies er even bij, dat gaat over de manieren waarop we ons beet laten nemen door het nieuws, hoe geheime diensten de boel manipuleren en hoe kwesties vaak heel anders in elkaar blijken te zitten dan we denken. Misschien wilde de ayatollah wel van Soleimani af en was Trump een bereidwillige beul. Misschien zoekt Trump een goede reden om uit het Midden-Oosten te vertrekken.

De president via Twitter: ‘Wil ik oorlog voeren? Nee. Ik wil vrede. Ik hou van vrede.’ Kijk eens aan.

Meer over