ColumnSylvia Witteman

Wat moeten die ‘kipleckere nuggets’ in die ‘caesarsalade’?!

null Beeld

Ik houd het nu al weken vol om niks te zeggen over die ene, geruchtmakende bestseller, dat ‘dappere, vlammende debuut’ dat inderdaad dapper is, en vlammend, maar helaas ook erg slordig en lelijk geschreven, wat die lepe uitgever natuurlijk best wist en waar hij met zachte hand en een strenge redacteur heel wat aan had kunnen verbeteren, maar ja, dan had hij een paar weken langer moeten wachten op de ophef, en de centen.

Ik zwijg erover, want er zijn belangrijker dingen, zoals het boekje dat voor me ligt: het is van ‘De Vegetarische Slager’ en het draagt de prikkelende titel Een week mét vleesch 21 recepten door Jet van Nieuwkerk voor een week lang inspiratie met het nieuwe vleesch.

Met dat ‘vleesch’ worden de zogeheten ‘vleesvervangers’ bedoeld. Je hebt wel zeikerds die vinden dat vegetariërs geen vleesvervangers moeten willen eten, want ‘je kunt ontzettend goed koken zónder vleesvervangers, namelijk met bonen, linzen, knollen, stronken en rapen’. Dat is waar, maar niet iedereen heeft daar zin in en tijd voor en bovendien zijn er een heleboel vegetariërs die vlees gewoon lekker vinden en dus graag iets willen eten dat erop lijkt.

Lijken vleesvervangers op vlees? Dat is maar hoe je het bekijkt. Als je van biefstuk houdt en lamskoteletten en goudbruin gebraden kippenboutjes en krokante speklapjes, dan zal nepvlees beslist een teleurstelling zijn. Voor de liefhebber van worstjes, kroketten, schijven, brokjes en schnitzels (en dat zijn er héél wat) is de vegetarische variant (soms) prima te eten. (Tip: vooral de worstjes en burgers van de firma Beyond Meat zijn goed. Helaas ook onbegrijpelijk duur.)

Ik was benieuwd naar de ‘inspiratie’ die ik zou krijgen van het kookboekje. Een kip of een varkensbil kun je op honderden manieren bereiden, nietwaar, maar een schnitzel of een worstje? Ik sloeg het boekje open en las belangstellend het recept voor ‘Boterham met vegan boterhamworst’. Ingrediënten: ‘8 volkorenboterhammen, 80 gram vegan Boterhamworst, plantaardige margarine naar smaak’. Bereidingswijze: ‘1. Besmeer alle boterhammen met margarine en beleg de helft ervan met vegan Boterhamworst. 2. Dek af met de rest van de boterhammen en snijd diagonaal doormidden.’

Ik voelde de inspiratie niet echt oplaaien, al was dat ‘diagonaal doorsnijden’ natuurlijk wel een vondst. 80 gram worst is trouwens een bespottelijk gierige portie, voor 8 boterhammen. Even verder bladeren. ‘Boterham vegan kroket met sla’. Ook daarvan bracht de receptuur geen woeste verrassingen met zich mee, evenmin als de ‘vegetarische gehacktbal met aardappelpuree en spinazie’ of de ‘vegetarische bratwurst met krieltjes en geroosterde bloemkool’.

De ‘vegetarische shakshuka met Spaanse worst’ dan misschien? Wat raar: shakshuka ís van nature al vegetarisch, het betreft eieren die gepocheerd worden in een pittige groentestoof. Een heerlijke, voedzame schotel, geliefd in het hele Midden-Oosten, en inmiddels ook in de rest van de wereld, juist en vooral onder vegetariërs. Maar wat doet Jet van Nieuwkerk? Ze laat de eieren weg! En doet er nepworst in! Waarom?

En wat moeten die ‘kipleckere nuggets’ in die ‘caesarsalade’?! Bespottelijk. Er hoort helemaal geen kip in caesarsalade, echt noch nep. Wel eieren, maar die doet ze er niet in. En dat ‘English breakfast’, met nepworst en nepspek, maar ook weer zonder gebakken ei? Pannekoeken, zonder ei bereid, maar wel bestrooid met ‘speckjes’?

Het is bepaald raadselachtig. Misschien eet Van Nieuwkerk geen eieren? Maar die nepworstjes en spekjes van De Vegetarische Slager bevatten ook ei, ik heb het opgezocht, dus hoe zit dat?

Inspiratie kreeg ik er wel van: ik ga straks een heerlijke caesarsalade maken, niet met ‘vegan mayonaise’, maar met zachtgekookte eitjes, fruitige olijfolie, citroensap en Parmezaanse kaas.

En helemaal zonder ‘nuggets’.

Meer over