ColumnPeter Buwalda

Wat ik ook kan doen, is niet zeiken. Methode die ik van mijn moeder heb geleerd

Ik moet naar Sneek, voor een lezing. Op tijd komen wordt kwestieus, vanwege deze column, die niet opschiet. Ik moet al bijna weg, douchen en omkleden is al geschrapt. Maar ik ben pas hier met tikken, echt hier – wat u nu leest. Hmm. Eigenlijk wordt niet alleen Sneek krap, maar de column ook. Er is dus sprake van een dubbele, zich kwadraterende deadline.

Jet, altijd op zoek naar oplossingen, meldt: ‘Geert Mak heeft zijn tournee gecanceld. Vanwege corona.’

Serieus? Wat een geweldig nieuws! Good old Geert gaat voorop in de strijd. Zo verstandig van de Makman, ouwe dwarsdenker die je er bent, en als Geert het zegt, is het waar. Wat weerhoudt me er nog van om naar Sneek te bellen?

Ik begin meteen te oefenen voor Jet, die niet van haar scherm opkijkt, want ook zij heeft een deadline, dat vergeet ik nog weleens, we zijn op donderdagen een vlijmscherpe deadline, en zeker nu heel Nederland lijkt af te stevenen op een epidemie.

Met mijn telefoon aan mijn oor: ‘Whoege-whoege-kuch-kuch... whóege-whóege-whóege-kuch-kuch... WHOE-GE-WHOE-GE-WHOE-GE-KUCH-KUCH, gevolgd door bloederige braak- en schraapgeluiden, BLOEAAARGH, BLOEAAARGH, droog gekots dat klinkt alsof ik diep voorover staand m’n complete pijpenstelsel sta te slopen, auwauw, zullen ze denken in Sneek – waarna ik piepend op adem kom, zachtjes hijgend, randje van huilen, om te besluiten met een zwakjes, hees, maar optimistisch: ‘Ja... bent u daar? Met Peter, inderdaad, van de lezing, ja... ik bel om even te overleggen over zometeen. Volle bak, zegt u... Wat fijn, nee, geen beamer nodig, nee, maar Geert Mak, die kent u wel toch – heeft u al gehoord wat Geert tot ieders spijt heeft moeten besluiten in verband met het... met het...

Jet: ‘Met het...?

Ik: ‘Met het c-woord.’

‘Volgens de WHO is er sprake van een pandemie’, leest Jet voor.

Wat ik ook kan doen, is niet zeiken. Methode die ik van mijn moeder heb geleerd. Niet zeuren en mijn geplande boekenweekcolumn over de stand van de vaderlandse letteren ombuigen naar Lori Spee, bijvoorbeeld. Vanochtend, tijdens het douchen, had ik een betoog over hoe de Engelsen omgaan met hun literaire klassiekers in gedachten (beter namelijk dan wij in Nederland, oneindig veel beter zelfs), maar dat blijkt met Sneek op de rol onhaalbaar. Een onderwerp waarvoor je eigenlijk de wekker moet zetten. Had ik inmiddels moeten weten, cultureel-historische uiteenzettingen plus ­missiestatements en aanbevelingen kosten iets meer tijd dan gemiddeld, ei. Godverdomme, ei! Het is Boekenweek! Er ís geen tijd! Gisteren kwam ei na middernacht uit Bemmel, nu is het weer Sneek, morgen Roermond – dat is de corona, ze sturen je van pesthaard naar pesthaard, column of geen ­column.

Jet: ‘Evenementen met meer dan honderd personen in hele land afgelast, blijf bij verkoudheid en koorts thuis.’

Niet te lang over doorhoesten, nu. Wat ook nog kan is dat Sneek mislukt, maar ook de column. En dan zul je zien dat we hier straks ook corona hebben – zoveel weet ik wel van plotlijnen. Dus toch maar het Lori Spee-plan? Maar zelfs voor een degelijke, leesbare Lori Spee-column is geen tijd meer.

(Later. Allebei de columns. Note to self.)

Bericht uit Sneek: ‘Beste meneer Buwalda, we verwachten 120 man vanavond. Officieel mag de lezing niet doorgaan in verband met corona. Wat vindt u, moeten we de avond door laten gaan? En heeft u een beamer nodig?’

Meer over