ColumnSylvia Witteman

Wat als Alexia thuiskomt met, in gotische letters, NO REGRETS op haar voorhoofd?

null Beeld

Het was niet eens een échte Koningsdag, maar er kwam toch een heel klein beetje ophef van. Prinsesje Ariane verscheen in een jurk die van haar grote zus was geweest (ik denk dat haar ouders dat expres doen, om het volk wijs te maken dat er heus niet patjepeejerig met geld wordt gesmeten in Huis ten Bosch) en, aldus zuinigjes doch smaakvol gekleed, was ze te zien terwijl ze, tijdens de speech van haar vader, hevig geschrokken de camera in kijkt.

Wat was er gebeurd? Herinnerde ze zich opeens dat haar telefoon nog in de zak van haar spijkerbroek zat die ze net in de wasmachine had gestopt? Had de cameraman tersluiks zijn lul laten zien? Had Amalia haar geknepen, uit nijd omdat haar zusje háár jurk aan had, en zíj een advocaatgeel woonwagengordijn?

Of, wat het meest voor de hand lag: zo’n screenshot is nu eenmaal een momentopname, een fractie van een seconde, waarin mensen iets heel anders lijken te doen dan in werkelijkheid. Iemand knippert met zijn ogen en lijkt te slapen, iemand gaapt en lijkt te schreeuwen, etcetera. Ariane onderdrukte wellicht een kuchje, of zoiets. Arjen Lubach maakte ervan dat ze keek alsof ze ‘live op tv het beeld uit werd gezoomd’. Het kwam hem op een hoop verontwaardiging te staan, wat nergens op sloeg, want een koningshuis dat tof genoeg is om elkaars jurken af te dragen kan ook best tegen zo’n tam grapje.

Veel erger is het gezeur over het uiterlijk van die meisjes. Er zijn vieze mannen die openlijk hun voorkeur voor een van de drie uitspreken, en er zijn goedbedoelende mensen die om het hardst roepen dat het ‘alle drie prachtige meiden’ zijn. Waarom moet een prinses per se prachtig zijn? Die kinderen zijn dat vervelende gedoe vast spuugzat. Voor de zoveelste keer vraag ik me af: wat zijn hun rechten eigenlijk?

Als Amalia weigert om bij officiële gelegenheden een moeilijke jurk aan te trekken, te wuiven of te koekhappen, wat gebeurt er dan? En wat als Alexia in een onbewaakt tussenuur naar een tattooboer in de Schilderswijk fietst en thuiskomt met, in gotische letters, ‘NO REGRETS’ op haar voorhoofd? En wat als die kleine Ariane het aanlegt met een kickbokser die Tyrone heet en ‘soms een beetje ruw’ is; mag ze dan gewoon met hem op vakantie naar Mallorca, of moeten ze van de RVD kamperen in de achtertuin van Drakesteyn zodat oma ’s avonds kan controleren of ze hun pyjama wel aanhebben?

Wat gebeurt er, kortom, als die meisjes in opstand komen? (Ze mogen best een tijdje bij mij logeren, dat is ook leuk voor mijn jongens.)

Meer over