ingezonden brieven

Was de lerarenopleiding langer geweest, dan was ik gefrustreerd geraakt en afgehaakt

De lezersbrieven van vrijdag 16 juli.

Studenten beginnen aan hun pabo-opleiding in Alkmaar. Beeld ANP
Studenten beginnen aan hun pabo-opleiding in Alkmaar.Beeld ANP

Brief van de dag

In de rubriek ‘die ene leerling’ van deze week beschrijft Paul Kirschner hoe hij ontmoedigd werd als leraar door een tekort aan vaardigheden (Ten eerste, 12 juli). Hij stelt vervolgens dat de huidige docenten een gebrek aan kwaliteiten hebben en wijst op de korte en onvolledige docentenopleiding als aanstichter.

Mijn opleiding duurde slechts een jaar, ‘vrij kort’ dus. Toch komen alle didactische vaardigheden en kennis die Kirschner benoemde mij zeer bekend voor. Ze zijn stuk voor stuk langsgekomen in mijn opleiding en ik heb ze allemaal toegepast tijdens een stage.

Daarbovenop kwam nog een hele reeks aan academische en onderzoeksvaardigheden die mijns inziens weinig relevant zijn voor goed docentschap, aangezien iedere student al een universitair masterdiploma behaald heeft en praktische vaardigheden zoveel belangrijker zijn.

Was de opleiding langer geweest, dan was ik gefrustreerd geraakt en afgehaakt. Vergeet niet dat ik er al vijf jaar studie op heb zitten en de stage onbezoldigd is. Vijftig jaar geleden zou Kirschner waarschijnlijk een valide punt gehad hebben, maar op dit moment lijkt het afhaken van docenten mij aan andere zaken te liggen, zoals een bijzonder hoge werkdruk al binnen de lerarenopleiding, die alle studenten raakt.

Het doortrekken van zijn ervaring naar de huidige lerarenopleidingen in Nederland komt op mij kortzichtig over en is niet erg aardig tegenover alle hardwerkende docenten die zich door deze korte maar zware opleiding heen hebben gewerkt.

Alexandra Wolters, Amsterdam

Coronavoordeel

Iets wat ik wel prettig vind aan de coronatijd: in de supermarkt gewoon je karretje pakken en terugzetten zonder gedoe met muntjes.

Loes Brands, Amsterdam

Voorpagina

Ik vraag me af hoe de voorpagina van de Volkskrant er op 15 juli uit gezien zou hebben als de wateroverlast had plaatsgevonden in de provincie Zuid- of Noord-Holland, of Utrecht.

Imca van den Heuvel, Helmond

Gidsland

Hoera, we zijn weer gidsland! Heel Europa kijkt nu naar Nederland om te zien hoe je niet moet versoepelen.

Paul Hermans, Utrecht

Onnozele kip

Ibtihal Jadib noemt zichzelf een onnozele kip inzake het niet meer kunnen volgen van de plannen voor een schonere planeet (Ten eerste, 14 juli). Ik vrees dat zij niet de enige is.

Ik hoor daar ook bij en met mij vele anderen. Ik vraag me overigens niet meer af of onze Kamerleden het nog wel kunnen volgen, evenals ons kabinet en al onze andere volksvertegenwoordigers. Zij zijn de weg allang kwijt en zitten met Jadib in een groot kippenhok, vol met onnozele kippen.

Tido Cramer, Apeldoorn

Perspectief

Ben het maar deels eens met de schrijver van de Brief van de dag (O&D, 14 juli), tevens mijn bloedeigen broer. Wat betreft de rol van de media, in casu de Volkskrant, mis ik in ieder geval in de verslaglegging van de aanpak van de coronacrisis de verschillende perspectieven. Want zoals voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos het al zei: ‘Keer iedereen die het in deze crisis zeker weet de rug toe’. Scheelt een hoop klagen en beschuldigen.

Nanette Haze-Kools, Nijmegen

Peppi en Kokki

Toen mijn kinderen klein waren, hanteerden wij als ouders een ondergrens, wat betreft de televisieprogramma’s die ze mochten kijken. Nee, geen Peppi en Kokki! Dat geeft een totaal verkeerd wereldbeeld.

Vorige week vrijdag heb ik de persconferentie bekeken. Maandag de excuses van het duo. En gisteren stukken van het Kamerdebat. Alleen. Stiekem. Vertel het alsjeblieft mijn kinderen niet.

René Heeres, Apeldoorn

Korte broek

Bij het bestuderen van de begeleidende foto bij het artikel over de nieuwste modegril (Ten eerste, 14 juli), de enorm wijde spijkerbroeken, vermoed ik dat er niet is gedacht aan de negatieve milieu- effecten van dit ontwerp (of de mode-industrie kan het weinig schelen). Zo te zien zit er minimaal tweemaal zoveel katoen in verwerkt als in de skinny jeans.

Het is algemeen bekend hoe verwoestend de katoenteelt voor het milieu is. Hoeveel bos gaat er worden gekapt voor de uitbreiding van katoenvelden?

Er is ook tweemaal zoveel verfstof nodig, veel meer wasbeurten – met één zo’n ding is de machine bijna vol – en dus veel meer water en zeep. Ook zijn er extra containerschepen nodig die op stookolie uit Azië komen varen vanwege het toegenomen volume. Niet doen dus. Het beste voor het milieu is waarschijnlijk een korte broek.

Kees Kuijper, Blaricum

Meer over