Voorwoord voorjaarsspecialOlaf tempelman

Wanneer Vader Staat gaat versoepelen, weten we niet. Versoepelingen van Moeder Natuur zijn wél aanstaande

null Beeld

Elk jaar snakken flink wat Nederlanders naar de lente. In 2021 snakken ze nog iets heviger naar het voorjaar dan anders. Althans, dat laat zich vermoeden. Het jaar dat achter ons ligt was immers het gewoonste niet. ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ (Herman Gorter) is één van de meest geciteerde beginregels uit de Nederlandse poëzie. Weinigen die niet hopen dat het nieuwe geluid deze lente zal bestaan uit aankondigingen van versoepelingen van de maatregelen die onze bewegingsvrijheid nu al een jaar fors inperken. In ieder geval die vreselijke avondklok weg. In ieder geval de terrassen weer open. In ieder geval toestemming om vijf man uit te nodigen voor de barbecue.

Zeker is vooralsnog alleen dat de dagen zullen lengen en het buiten vaak aangenamer toeven zal zijn. Wanneer Vader Staat gaat versoepelen, weten we niet. Versoepelingen van Moeder Natuur zijn wél aanstaande. Noem dat gerust versoepelingen ten behoeve van de forse aantallen wandelaars die Nederland sinds jaar en dag herbergt – én de forse aantallen wandelaars die Nederland er sinds maart 2020 bij heeft gekregen. Elke minder leuke tijd heeft merites. Allerhande Nederlanders die in het precovidium festivals bezochten, verre reizen maakten of in de sportschool ‘woonden’, ontdekten de laatste twaalf maanden het mooie aan wandelen dicht bij huis. Het is een publiek geheim dat flink wat mensen sinds corona vaker buiten komen dan daarvoor.

Misschien is dat reden voor een kleine dankbetuiging aan onze regering. Die kondigde weliswaar ‘intelligente’, gedeeltelijke en harde lockdowns af, maar ging nooit zover overdag een straatverbod in te stellen. Spanjaarden en Italianen zaten maanden achter elkaar opgesloten in kleine appartementen, Nederlanders konden altijd nog gaan wandelen. Je kunt zeggen: overal in Europa werden vrije vogels door toedoen van een pandemie gekooide vogels, maar in Nederland zag je die vogels overdag even hun vleugels spreiden.

Van de Hongaarse schrijver György Konrád is het inzicht dat oosterlingen mediteren in de lotushouding en westerlingen terwijl ze wandelen. Zo bezien kan Nederland nog lang van het coronatijdperk profijt gaan trekken. Columnist Erdal Balci ging in deze krant zover te voorspellen dat ‘we straks een ander land gaan krijgen, omdat zo veel mensen dankzij het virus hebben leren wandelen’. Hij weet dat we ons ‘naar de metamorfose van de mens en die van de maatschappij’ wandelen. Immers: ‘Een wandelaar komt langzaam tot het besef dat we op aarde zijn om schoonheid te creëren en dat iedere andere ambitie te zwaar weegt.’

Je kunt wat historische voorbeelden noemen van dictators die graag wandelden en er niet verlichter van werden – maar laten we niet altijd scepticisme loslaten op prachtige gedachtes, en hopen dat Balci gelijk krijgt.

Deze speciale editie is gemaakt voor het tweede voorjaar waarin we, bij gebrek aan alternatieven, alle tijd hebben het moois te ontdekken van onze bossen, parken, balkons of achtertuinen. U leest erin hoe u een eco-tuin aanlegt, bijdraagt aan het redden van de Nederlandse bijenpopulatie, van uw balkon een insectenparadijs maakt, en nog veel meer. Ooit zullen mensen zeggen: zonder covid had ik minder oog gehad voor het moois dat er buiten altijd al was.

In zijn veelgelezen serie ‘De zin van het leven’ stelde Volkskrant-journalist Fokke Obbema aan dichter Marjoleine de Vos zijn Belangrijke Vraag: ‘Wat is de zin van ons leven?’ Haar antwoord: ‘Een paar dagen geleden was ik aan het wandelen toen ik misschien wel het beste antwoord bedacht: Kom maar mee naar buiten en kijk eens even om je heen.’