BrievenDinsdag 19 februari

Wanneer Schiphol niet groeit, zouden vluchten uitwijken naar landen waar het milieu minder hoog op de agenda staat

Redactie
Schiphol- vliegtuigen landen om de minuut op Schiphol.  Beeld raymond rutting
Schiphol- vliegtuigen landen om de minuut op Schiphol.Beeld raymond rutting

Brief van de dag: Groei Schiphol beperkt ook milieuschade

In diens brief met de vraag waarom Schiphol altijd winnaar moet zijn, stelt T.W. Sleeuwenhoek (brief van de dag, 19 februari) dat volstrekt onduidelijk is waarom minister Van Nieuwenhuizen het klimaat volledig negeert ten gunste van de groei van Schiphol.

Volgens mij heeft de inzender het artikel niet goed gelezen of niet goed begrepen. Immers, Van Nieuwenhuizen geeft aan dat wanneer Schiphol niet zou groeien, de vluchten uitwijken naar luchthavens in landen waar het milieu minder hoog op de agenda staat dan in Nederland.

De redenering die daaruit volgt, is dat wanneer Schiphol niet groeit, het milieu daaronder lijdt omdat het toenemende aantal vluchten in andere landen aan minder stringente milieu-eisen hoeft te voldoen. Of dat wetenschappelijk kan worden onderbouwd, weet ik niet, maar dat was ook niet de strekking van het verhaal.

De groei van Schiphol heeft naast economische motieven dus ook iets met beperken van milieuschade te maken, waarbij het genoegen nemen met een derde of vierde plaats als argument, zoals T.W. Sleeuwenhoek stelt, natuurlijk flauwekul is.

J.M. Bakker, Breda

Extra vliegbewegingen

De ophef rondom de uitspraken van minister van Nieuwenhuysen dat 500.000 vliegbewegingen niet voor eeuwig zijn verbaast mij. Ik hoor namelijk bij alle kritiek niemand die het heeft over de CO2 uitstoot die momenteel door Schiphol wordt geproduceerd en die die dus niet ‘meetelt’ in alle klimaatdoelstellingen. Alsof 10.000 of 20.000 extra vliegbewegingen ineens het verschil zouden maken? Gevalletje boter op het hoofd?

Jos Fonck, Alphen aan den Rijn

Huizenruil

Ik stel voor dat de bewoners rondom Schiphol hun huis mogen ruilen met dat van leden van kabinet en Kamer. Hiermee verdwijnt iedere tegenstand en kan Schiphol probleemloos doorgroeien, bovendien kunnende kabinets- en Kamerleden van hun zelf gecreëerde woonomgeving genieten.

Anjo van den Hurk, Nijmegen

Hoezo overlast

Wie zijn toch die omwonenden van Schiphol die zoveel last van het vliegveld hebben? Ik wil graag een ander geluid laten horen. Dankzij de zes banen is de overlast goed verdeeld. Ik spreek in Amsterdam-west nooit iemand die dit een belangrijk thema vindt.

Fons Vonken, Amsterdam-Osdorp

Minder Max graag

De Volkskrant gaat helaas al langer mee in de zogenaamde Maxmania, maar de krant van 19 februarimaakt het wel erg bont: zelfs twee pagina’s over de nieuwe motor in het racemonster van Max Verstappen. Dus niet eens over een wedstrijd, maar alleen over een nieuwe motor!

Graag wat minder of bij voorkeur veel minder aandacht voor het autoracen en de Formule 1. Die totaal opgevoerde auto’s rijden te hard (onwenselijk), maken te veel lawaai (onwenselijk) en verbruiken te veel benzine (onwenselijk).

René Appel, Amsterdam

Gekleurd water

Het water van de Essche Stroom bij Sint Michielsgestel dat voor de jaren zeventig paars, blauw of groen kleurde (Waterschap vecht tegen nieuw weer, Ten eerste, 19 februari). ‘Vooral door de lozingen van leerlooierijen in Tilburg’, aldus Henk Koekoek van waterschap De Dommel en projectleider (van wat overigens?). Nee, meneer Koekoek, niet van leerlooierijen - in Tilburg was geen leerindustrie - maar van de textielfabrieken die verf gebruikten om hun stoffen een kleurtje te geven.

De waterafvoeren in de vorm van sloten werden daarom ook wel ‘blauwsloten’ genoemd...

Peer Elshout, Tilburg

Hoezo klimaatalarmisme?

Willem Melching gebruikt het laatste boek van zijn collega-historicus Ronald Havenaar voor een uitval naar het ‘klimaatalarmisme’ (Opinie &Debat , 18 februari). In zijn ogen is dat een totalitaire ideologie die zich met een beroep op ‘wetenschappelijkheid’ onfeilbaar acht, en die een loopje neemt met democratische spelregels.

Hij licht dat verder niet toe, maar weet wel dat het klimaatdebat wordt gedomineerd door ‘veelal uitgerangeerde en enigszins mislukte politici’. Tja, dan hoeven de feiten er inderdaad niet meer toe te doen. Vergeet het smelten van de poolkap, het terugtrekken van gletsjers, het optreden van sinkholes in de permafrost en het zich aaneenrijgen van klimaatrecords. Het is maar ideologie van losers. Jammer dat Melching hier weer eens zijn eigen (en vaak prikkelende) betoog onderuithaalt door het bespottelijk maken van lieden wier mening hij niet deelt. Of erger – zoals hij eerder al eens vegetariërs een neiging tot fascisme aanwreef.

Henk van Leeuwen, Amsterdam

Even opschudden

De laatste paar dagen hebben we gezien dat Schiphol ondanks alle inspanningen van protesterende omwonenden moet doorgroeien en dat verkeerde cijfers zijn gebruikt om de verhoging van de energierekening te bepalen. Twee voorbeelden van politiek mistasten en er zijn er nog meer te noemen.

Langzaam maar zeker ondermijnt de politiek het broze vertrouwen in bolwerk Den Haag. Het politieke handwerk wordt door stuntelaars uitgevoerd en krijgt gevaarlijke trekjes. De deur voor een proteststem wordt wagenwijd opengezet en FvD en de PVV zullen daarvan bij de komende provinciale verkiezingen profiteren. Soms denk ik, laat het maar gebeuren, FvD samen met de PVV aan de macht. Kijken of de rest van het politieke establishment dan weer wat zorgvuldiger wordt en burgers serieus gaat nemen op zoek naar vertrouwen. Zoals het nu gaat is echt niet best.

Jakob Muntinga, Malden

Dag register

SP en SGP willen terecht van het lerarenregister af (Ten eerste, 18 februari). Terecht omdat het alleen een gevoel geeft van veiligheid. Misschien is dit de aanzet om ook het BIG-register, het register voor verpleegkundigen en artsen, de nek om te draaien. Zo’n register zegt niets over de kwaliteit van medisch personeel en het voorkomt niet een ongeluk of fout.

Richard Boddeus, verpleegkundige, Kampen

Meer over