Waarom zouden psychologen afstandelijk moeten zijn naar Trump?

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 9 februari.

President Trump spreekt woensdag sheriffs toe in Washington, D.C.Beeld ap

Brief van de dag: wees niet al te terughoudend

Nadat een psycholoog bij Trump drie persoonlijkheidsstoornissen heeft gediagnostiseerd en duizenden vakgenoten een petitie hebben ondertekend met het doel de president uit zijn ambt te zetten, spreekt klinisch psycholoog Derksen zich in de Volkskrant uit tegen de trend om op afstand publieke personen te diagnosticeren en roept hij collega's op zich aan hun beroepsethiek te houden (Volkskrant, 8 februari). Het lijkt mij echter twijfelachtig of de bewuste terughoudendheid à tort et à travers moet worden aangehouden. Bij Trump gaat het niet om een willekeurige patiënt met een goeddeels onbekende anamnese, maar om de machtigste man ter wereld, die zich bovendien in woord en geschrift, in dreiging en daden, in heden en verleden volop heeft geafficheerd. Waarom zouden die duizenden psychologen een preutse afstandelijkheid in acht moeten nemen? In zijn essay Het instinct der intellectueelen (1935) benadrukte Menno ter Braak dat intellectuelen zich niet moeten gedragen als 'schoolmeesters' die zich jegens het opkomende fascisme beroepshalve afstandelijk opstellen, maar dat zij als het ware 'met hun instinct' in het geweer moeten komen. In zijn essay 'Geest' en 'Vrijheid' beschreef hij hoe culturele smetvrees de opkomst van het nazisme mede heeft mogelijk gemaakt. Moet nu wederom het intellectuelendom verzaken onder het motto Ich hab' hier bloß ein Amt und keine Meinung?

F. Meeder, Tilburg

Chaos

Een even briljante als verontrustende analyse van Heleen Mees. Chaos als belangrijkste programmapunt van de regering Trump, in haar streven naar het vestigen van een autocratie. Geheel in lijn met de werkwijze van populistische bewegingen in Europa en de PVV in Nederland.

Gerard Schuckman, Den Bosch

Marianne Thieme

Leuk interview met Marianne Thieme (Ten eerste, 8 februari). De kop van het artikel is wel misleidend over Geert Wilders. In het hele artikel heb ik dit niet gelezen, ze heeft het in algemener bewoordingen gezegd. Aandachttrekkerij op niks af. Het gewone verhaal was al interessant genoeg. En hiermee geven jullie wederom nog eens aandacht aan deze nare man.

Niet meer doen dus.

Trudy de Koe, Heemskerk

Fatsoenlijke coalitie

Een uitstekend initiatief om uw lezers te informeren over de coalitiemogelijkheden na de komende verkiezingen. Het lijkt mij nog beter om de politieke partijen uit te dagen om hun favoriete coalitie vóór de verkiezingen aan te geven. Dan weet de kiezer waar zijn stem toe kan c.q. zal leiden. Mijn favoriete en heel haalbare coalitie is D66, PvdA, CDA, SP en GroenLinks.

Een fatsoenlijke coalitie, verbinden is beter dan verdelen. Waarom geen peilingen over gewenste coalities ?

Onk Maas, Amsterdam

Beschaamd

Bij het lezen van het stuk van Izz ad-Din Ruhulessin over zijn vervelende ervaring met een supermarktbeveiliger (Volkskrant, 8 februari) betrap ik mezelf erop dat ik denk: 'Wat doe je dan ook met een petje en een capuchon op in een supermarkt? Dat is vragen om problemen.' En: 'Doe dan ook gewoon even die pet en capuchon af als iemand je dat vraagt.' Beschaamd realiseer ik me dat dit vergelijkbaar is met een vrouw die aangerand is verwijten dat ze een kort rokje droeg. En tegelijkertijd voel ik enig leedvermaak over het feit dat mannen dus ook last kunnen hebben van hun kledingkeuzes. Sorry, ik ben ook maar een mens.

I. Brandt, Hilversum

Verplicht

Nou ja zeg! De column van Izz ad-Din Ruhulessin moet verplicht lesmateriaal op onze scholen worden. Opnemen in het standaard lesmateriaal! Dit geeft duidelijk aan in welke wereld we leven en geeft een ijskoud inkijkje in waar we heen gaan.

Alex Hartman, Alphen aan den Rijn

Trump

Nooit gedacht dat de kreten van Trump ooit decreten zouden worden...

Bert Aalbers, Maarssen

Melania Trump

Mooi stuk van Maureen Dowd in The New York Times (Volkskrant, 7 februari) over de feministische daad van de hele mooie Melania Trump. Toch bekruipt mij het donkerbruine vermoeden dat dit geen idee van haar zelf is, maar in opdracht gebeurt van haar liefhebbende narcistische man.

Hij houdt niet van andere grote publiciteitstrekkers naast zich, die belemmeren het zicht op zijn grootsheid. Ook zijn heel mooie en - denk ik - veel slimmere dochter mag niet de vervangende rol spelen van first lady. Ik vermoed dan ook dat dit juist in het geheel geen feministische daad is, eerder een bewijs van het tegenovergestelde, helaas.

Jennie Krol, Groningen

Herrie in de horeca

Het is niet zo vreemd dat actie wordt gevoerd tegen vaak vreselijk lawaai in de horeca (Economie, 7 februari). Maar vergeten wordt vaak dat dit niet alleen maar wordt veroorzaakt door muzak of andere 'muziek'.

Als slechthorende stoor ik me (helaas) vaak aan de uiterst rumoerige gesprekken van gasten die, wellicht om boven de muzak of de gesprekken van anderen uit te komen, zichzelf vergeten in hard roepen of luid spreken. Dempen van geluid is iets wat de horeca zou kunnen doen (en nog veel te weinig doet) maar gewoon wat minder luidruchtig zijn met elkaar zou al een zegen zijn voor velen die het niet moeten hebben van een overdosis aan omgevingsgeluid.

Vic Wendel, Roosendaal

Meer over