Opiniesalafisme

Waarom wij salafistische organisaties moeten ontmantelen

Ontmantel de salafistische organisaties die onderhuids het geweld legitimeren en onze kinderen verleiden tot daden, betoogt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.

Ahmed Marcouch
Mensen verbranden een foto van de Franse president Emmanuel Macron tijdens een demonstratie tegen spotprenten in Tripoli, Libië.  Beeld REUTERS
Mensen verbranden een foto van de Franse president Emmanuel Macron tijdens een demonstratie tegen spotprenten in Tripoli, Libië.Beeld REUTERS

De docent die onderdook, is verstandig. En dat is een ramp. Als eerste de ramp te leven zonder vrijheid van meningsuiting. Zonder meningen die heen en weer gaan, gewikt en gewogen tot opvattingen, levensader voor de democratie. Zonder uitspraken over en weer die nieuwe kennis brengen, de motor van onze wetenschap. Zonder ideeën die rondgaan, de bron voor kunst en cultuur. En ook een levend geloof bestaat niet zonder theologische denkers die inzichten uitwisselen. Dat kan zeer doen, leren gaat schoksgewijs, gaat ‘van au’. Docenten die de vrijheid van meningsuiting overbrengen, geven onze leerlingen het kostbaarste dat zij hebben.

Wat veel docenten niet weten, is dat moslimmeisjes, zoals de meisjes die bij de ondergedoken docent in Rotterdam de spotprent kwamen opeisen, al jaren in de greep zijn van de salafistische weekendscholen. Docenten vermoeden het, want als zij op vrijdag levendige leerlingen uitzwaaien, krijgen zij die op maandag verlamd terug: alsof de vreugde van het vragen stellen in het weekend is weggehamerd met instructies over geboden en verboden. Veel koranscholen hebben het godsdienstonderwijs sterk verbeterd, met moslimouders die hier nadrukkelijk om vragen. Het gevaar zit in de circa honderd salafistische koranscholen die in Nederland ongestoord duizenden moslimkinderen tussen de vier en zestien jaar injecteren met de gevaarlijke ideologie dat salafisme heet.

In elke druppel zit als vijandige boodschap: keer je af van dit zondige land met zijn afvalligen. De kinderen hebben vanaf de wieg de boodschap meegekregen: ‘wij zijn anders, beter’. Wie zo opgroeit, wordt klaargestoomd de schepping te schaden, ramp nummer twee.

Dat kinderen op straat van kennissen herhaaldelijk horen dat Nederland hun land niet is, dat bedrukt hen en dat moet stoppen. Maar dat onze kinderen daarnaast systematisch elk weekend, jaar in jaar uit, worden geïndoctrineerd met het salafistische gedachtengoed dat leven in Nederland haram (onrein) is en dat zij horen te zijn in een te verwerven islamitische staat, dat is ramp drie. Het is ongelofelijk dat wij deze gifmengers onze kinderen laten vernietigen. Ze groeien op met haatdragende predikers die zwaar worden gefinancierd door dictators uit het Midden-Oosten, net zoals de YouTube-filmpjes en de boekjes worden vertaald en uitgegeven in onze wijken. Zij kunnen eenlingen verleiden de daad bij het woord te voegen. Het is pijnlijk om te zien hoe ook ontwikkelde moslims wegkijken en zwijgen.

Hoeveel wake-upcalls in Parijs, Nice of Wenen zijn nog nodig? In Nederland kan zonder een aanslag een docent nu tot zwijgen worden gebracht: de angst en zelfcensuur – de vierde ramp. Loopt het zo’n vaart? Veel wetenschappers hopen op vredige salafistische richtingen, verdoofd door de religie als bedding, kundig misbruikt door salafisten die de islam kaapten voor hun streven naar macht met een eigen staat. Maar wij kunnen het pure salafisme toch onderscheiden van het heerszuchtige wahabisme, rond 1800 vernoemd naar de oprichter Mohammed Abdel Wahab? Nee! Het salafisme is het wahabisme. Ontdek het met de lakmoesproef: vraag een salafist of hij afziet van geweld. Hij zegt: ‘Hier wel’. Hij zegt geen ‘nee’. Hij denkt: ‘Tot wij sterk genoeg zijn om te winnen’. Ook de veiligheidsdiensten weten: de salafistische organisaties zijn vindplaats voor jihadisten.

Verboden

Kijk naar Marokko, waar de salafistische organisaties al zestien jaar zijn gesloten en ontmanteld. Sinds die tijd floreert een levendig geloof, gevoed door theologie. Aanslagen kwamen niet meer voor en de Marokkaanse inlichtingendienst hielp Frankrijk de terroristen te ontmaskeren die Charlie Hebdo aanvielen.

Dus overheden, wijkagenten, leraren en jongerenwerkers, haal de serieuze moslims naar u toe. Zij begrijpen dat het salafisme de profeet Mohammed een grote gruwel zou zijn. Leefde de profeet nog, dan zou hij willen wonen in een West-Europees land waar met de vrijheid, gelijkheid en broederschap de geest van de islam tot zijn recht komt, juist niet in het machtsbeluste dictatoriale Midden-Oosten.

Ontmantel de salafistische organisaties, die onderhuids het geweld legitimeren en onze kinderen ertoe verleiden om aan het ideologische gedachtengoed gevolg te geven met daden. Maak vaart met het verbod dat onze openbare orde en veiligheid beschermt. Het ligt nu bij de Eerste Kamer. Geef onze moslims de kans met dit verbod het salafisme uit de buurt weg te krijgen. Opdat de docenten weer tevoorschijn kunnen komen.

Ahmed Marcouch is burgemeester van Arnhem en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Lees ook

Hoe helpen we leraren aan gezag (in plaats van aan een schuiladres)?
Het onderduiken van een leraar in Rotterdam maakt duidelijk dat, na de moord op Samuel Paty, ook Nederland worstelt met spotprenten in de klas. Hoe nu verder? Reacties uit het onderwijs.

Meer over