tv-recensieYasmina Aboutaleb

Waarom ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun keer op keer op televisie te zien is, is een raadsel

null Beeld

Zijn de bedreigingen, intimidaties en haatberichten die schrijver Lale Gül op sociale media krijgt incidenten of is er een patroon? Die vraag stond gisteravond centraal in onderzoeksprogramma Pointer (KRO-NCRV). Dat onderzocht in samenwerking met De Groene Amsterdammer de haatberichten aan het adres van 21 Turks-Nederlandse opiniemakers en politici als programmamaker Sinan Can, NRC-columnist Aylin Bilic en oud-Kamerlid Sadet Karabulut.

Daaruit blijkt dat niet alleen sprake is van een patroon van bedreigingen uit Turks-nationalistische hoek, maar zelfs van ‘een haatmachine’. Die werkt als volgt: een bekende Turkse Nederlander laat zich kritisch uit over de islam of over de Turkse politiek. Daar komen al de nodige haatberichten op, maar de echte aanjager van haat zijn Turks-Nederlandse nieuwssites en internetfora die schrijven over bekende Turkse Nederlanders. Daarna begint de haatmachine pas echt te draaien.

Zo’n startschot voor haatberichten zijn ook de vlogs van Ismail Ilgun, bleek gisteren uit tweets van Gül. Kijkers van het YouTubekanaal van de ‘treitervlogger’ voelden zich na een aflevering over de schrijver (‘Probeert ze de islam af te kraken?’) geroepen haar te intimideren: ‘Kanker hoertje (sic).’ En: ‘Ga geen leugens vertellen, vroeg of laat ben je de sjaak.’ Niet lang daarna schrijft Ilgun op Instagram: ‘Lale Gül deelt bedreigingen om empathie op te wekken. Puur voor aandacht.’

Ismail Ilgun in zijn vlog over schrijver Lale Gül. Beeld YouTube
Ismail Ilgun in zijn vlog over schrijver Lale Gül.Beeld YouTube

Voor wie de langharige Ismail Ilgun niet meer op het netvlies heeft: hij werd bekend omdat hij in zijn woonplaats Zaandam vlogs maakte met ‘tuig van de richel’ dat buurtgenoten intimideerde. Na ophef en publieke excuses maakte hij voor het AD de vlogserie ‘Achter Buurten’ en presenteerde hij voor de NTR een programma over drillrappers.

Hij zou dit jaar ook een serie voor de VPRO maken, maar die zei de samenwerking op het laatste moment op. De omroep werd er door journalist Asma El Ghalbzouri op geattendeerd dat Ilgun in interviews op zijn eigen kanaal niet genoeg afstand nam van controversiële personen als ‘haatvlogger’ Youness Ouaali. Die werd begin vorig jaar veroordeeld tot een celstraf voor seks met een minderjarige en staat bekend om het exposen van jonge vrouwen, met haatberichten en intimidaties als gevolg.

Het einde van zijn televisiecarrière, zou je denken. Mooi niet. Ilgun werkt nu weer voor de NTR, waar hij een tweeluik maakt over Turken in Nederland. Maar ook RTL benaderde hem, laat hij op Instagram weten. Waarom hij keer op keer op televisie te zien is, is een raadsel – aan zijn journalistieke kwaliteiten kan het niet liggen.

Het AD liet destijds weten met Ilgun in zee te gaan omdat de krant via hem een inkijkje zou krijgen in de leefwereld van jongeren. Alsof maar één persoon in Nederland dit zou kunnen. Kom op media, het stikt van de getalenteerde jonge (biculturele) mensen die wél kunnen interviewen, verstand van zaken hebben en vooral: die geen trollenleger achter je aan sturen.

Meer over