OpinieVoorverkiezingen VS

Waarom President Trump Bernie Sanders het meest moet vrezen

Socialist Bernie Sanders heeft al heel wat overwinningen op zijn naam geschreven in de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. Toch klinkt vanuit het Democratische establishment de roep om een gematigder kandidaat. Een onzinnig idee, betogen Victor Vlam en Maarten Kolsloot. ‘Bernie Sanders is het grootste gevaar voor president Trump en de Senator is een zegen voor de Democratische partij.’

 'In de campagne ligt Sanders ruim op koers voor een glorieuze entree in het Witte Huis.' Beeld AP
'In de campagne ligt Sanders ruim op koers voor een glorieuze entree in het Witte Huis.'Beeld AP

De tactiek van President Trump is simpel: voer een zo negatief mogelijke campagne om het enthousiasme onder Democratische kiezers te onderdrukken. Precies wat hij in 2016 succesvol deed door een krappe overwinning te realiseren in de cruciale staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan. Een overwinning die niet tot stand kwam omdat zijn eigen supporters massaal naar de stembus gingen, maar omdat de Democraten gedesillusioneerd waren door een zwakke eigen kandidaat (Hillary) en een negatieve campagne. De Democraten bleven massaal thuis.

Hillary Clinton 2.0

Met Bernie Sanders bestrijd je het grootste wapen van Trump: het ontmoedigen van de Democratische achterban. Door hem worden miljoenen jonge kiezers en energieke vrijwilligers gemobiliseerd die bij weer een gevestigde naam (remember Hillary?) afhaken. Neem Joe Biden. Biden is Hillary Clinton 2.0. Gematigd en ervaren maar niet in staat om kiezers erg enthousiast te maken. Zijn campagnebijeenkomsten zijn eigenlijk sinds de start van zijn campagne slecht bezocht en zijn rammelende toespraken leiden maar zelden tot meeslepend applaus. Neem dan Sanders. Duizenden uitzinnige Democraten, vaak jong, vaak etnisch divers, vullen grote zalen en hangen aan zijn lippen.

Met zijn toespraken krijgt hij een fanatiek leger vrijwilligers op de been dat veel cruciaal vrijwilligerswerk voor hem wil doen. In tegenstelling tot gevestigde namen als Biden en Bloomberg. Die laatste moet zelfs diep in de buidel tasten om überhaupt aan huurlingen te komen. Die enorme passie is nodig: in het gepolariseerde Amerika is er bijna geen zwevende kiezer te vinden. De kandidaat die zijn achterban naar de stembus krijgt, wint.

Trumps grootste zwakte is zijn talloze inconsistenties en gebroken beloftes. Niemand kan dat beter onder de aandacht brengen dan Sanders, die al dertig jaar dezelfde ideeën verkondigt. Letterlijk. Onder zijn aanhangers is het een favoriet tijdverdrijf om filmpjes uit de jaren tachtig van hem te bekijken waarin hij precies hetzelfde zegt als nu. Dat is uniek in de politiek. Andere politici checken eerst de peilingen, Sanders lijkt vanuit het hart te spreken. Of te schreeuwen zo u wilt.

Peilingen

In alle peilingen tot nu toe doet Sanders het uitstekend tegen Trump. Volgens het peilingsgemiddelde van RealClearPolitics staat hij vijf procentpunten voor op Trump. Biden doet het iets beter met een voorsprong van 5,4 procentpunten maar alle andere Democratische kandidaten hebben een aanzienlijk kleinere voorsprong op de zittende president. Zoals we opnieuw hebben geleerd in 2016 moet je niet alleen de meeste stemmen winnen maar ook het kiescollege. Daar scoort Sanders goed want hij doet het goed in de staten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania waar andere Democraten minder goed scoren en waar Trump zijn onverwachte overwinning aan te danken heeft. Trump mag dan wel graag Sanders als tegenstander hebben, maar dat is gewoon een verkeerde inschatting.

Opmerkelijk is dat Sanders zichzelf een democratisch socialist noemt. Het s-woord ligt gevoelig in de Verenigde Staten omdat het vaak wordt geassocieerd met de Sovjet-Unie en de Koude Oorlog. Ook heeft Sanders de loftrompet afgestoken over Fidel Castro, Daniel Ortega (‘A very impressive guy’) en andere socialistische dictators. Maar dat hoeft hem de kop niet te kosten. Sanders geeft het niet alleen toen, hij blijft het verdedigen. Het is de strategie die Trump ook succesvol maakte: bied nooit je excuses aan. In een campagne is het moeilijk om een groot punt te maken van iets dat je tegenstander ruiterlijk toegeeft.

Hoewel we zeker weten dat Sanders een uitstekende kandidaat is die grote kans maakt tegen Trump, is het nog niet zeker dat hij ook een goede president zou zijn. De grote vraag is hoe een dogmatisch linkse kandidaat zijn revolutionaire plannen moet realiseren als de Democraten niet beide kamers van het Amerikaans congres in handen krijgen. Maar dat zijn vragen voor later zorg. In de campagne ligt Sanders ruim op koers voor een glorieuze entree in het Witte Huis.

Victor Vlam en Maarten Kolsloot schreven onlangs de verkiezingsgids ‘Donald Trump is niet gek’.

Meer over