VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Heerde

Waarom Martin een Soldaat van Oranje wil zijn in de strijd tegen de coronaregels

null Beeld

Voordat Martin Forster de eerste avondklok van 23 januari trotseerde door precies om 9 uur door zijn piekfijne nieuwbouwwijk aan de rand van Heerde te gaan lopen, terwijl hij het verzetslied Als wij niets doen uit Soldaat van Oranje (de musical) zo luid mogelijk op zijn telefoon afspeelde, was er al het een en ander voorgevallen. Zo raakte hij zijn werk als postsorteerder kwijt omdat hij weigerde een mondkapje te dragen. Eerder had hij een bouwbedrijf, maar dat liep in de vorige crisis al mis.

Het filmpje is te zien op YouTube en duurt bijna elf minuten. Martin struint langdurig zwijgend over zijn woonerf op de tonen van zijn verzetslied. Daarna zegt hij dingen als: ‘Jongens, deze is voor jullie’, en ‘Ga gewoon om 9 uur de straat op en probeer zo veel mogelijk mensen met je mee te krijgen’. Dan wil hij het nummer nog eens ten gehore brengen. Even gaat het mis en schalt er een luide commercial voor de prijsfavorieten van Albert Heijn door Heerde, maar dan lukt het toch:

‘Als wij niets doen?

Wie dan?

We zien toch dat dit niet kan

’t Is nu aan jou en mij

Onze enige hoop zijn wij’

Ik zie het filmpje langskomen via Onrecht TV op Facebook, waar ze het prachtig vinden (‘Kippevel’). En krijg Martin uiteindelijk te pakken via ‘De Kapitein’, een anonymus met bijna 19 duizend volgers op YouTube die het videoverzetswerk van Martin en anderen op zijn kanaal doorplaatst. Na een mailtje aan de Kapitein volgt al een telefoonnummer.

Ik bekijk nog wat filmpjes die Martin intussen rond de eerste demonstratie tegen de coronaregels in Apeldoorn op YouTube zet. Ruig uiterlijk, maar hij blijft demonstranten nadrukkelijk zeggen niemand lastig te vallen. Zijn lange monologen met een diepe blik in de camera doen wel wat denken aan de video’s van Alexandria Ocasio-Cortez, beter bekend als AOC, het lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden: haar stijl maakt onmiskenbaar school.

Dan naar Heerde. Aan zijn gevel hangt de Nederlandse vlag en de poster ‘Hart voor Vrijheid’, net als bij de buurman.

Martin Forster woont met zijn vrouw Mascha Muilwijk en twee tieners in een glanzende nieuwbouwwoning, het interieur kan zo de VT Wonen in, met uitzondering van de hoek waar een rijtje computers met grote beeldschermen staat opgesteld: de cockpit van een actiebereide doe-het-zelfburger. Die heeft hij liever niet op de foto. Martin gebruikt twee telefoons: één voor sociale media en activisten en één voor zijn privéleven.

Hij is kleiner dan ik dacht. ‘Je ziet er in je video’s vervaarlijker uit dan in het echt’, zeg ik. Mascha lacht bewonderend naar haar man, zij staat het hele gesprek pal voor zijn opvattingen.

Mascha en Martin Forster.  Beeld Margriet Oostveen
Mascha en Martin Forster.Beeld Margriet Oostveen

Hun twee tieners gaan al sinds het najaar niet naar school, omdat ze van Martin en Mascha geen mondkapjes mogen dragen. ‘Onze zoon vindt het lastig en onze dochter vindt het prima’, zegt Mascha, die zichzelf ‘bewust stay-at-home-moeder’ noemt. De dochter moet soms naar school voor toetsen, die mag ze intussen als compromis zonder mondkapje in de kamer van de conciërge maken: Martin heeft ‘best veel brieven naar school geschreven met alle wetgeving, en ik heb gezegd dat ze levenslange gevangenisstraf tegemoet kunnen zien als ze de mondkapjesplicht doorzetten’.

Mascha: ‘Martin is nu erg bezig met machtsmisbruik.’

Martin: ‘De beïnvloeding van kinderen is heel heftig, als dat fout gaat hebben ze levenslang een oorlogstrauma. En het gebeurt wereldwijd, hè.’

Thierry Baudet kan dat ‘heel goed’ uitleggen, zegt hij, over alle wereldleiders en politici die tijdens corona een ‘hele grote transformatie van onze economie, samenleving en politiek willen realiseren’.

Martin blijkt ook een van de mensen te zijn die in witte pakken door Nederland marcheren om ons tegen deze nieuwe wereldorde te waarschuwen. Ik complimenteer hem met de beelden die ze maakten op de Pyramide van Austerlitz, het mocht niet, maar dramatisch was het beslist geslaagd. Vindt Martin echt leuk, ‘ik heb de muziek bij dat filmpje verzorgd.’

Haar man, zegt Mascha, leerde ‘dat elke generatie een oorlog meemaakt’. En nu hebben ze hem gevraagd op het podium te komen spreken bij de volgende demonstratie in Apeldoorn. Misschien wordt deze crisis eindelijk de zijne.

Meer over