Lezersbrieven2 april 2019

Waarom ­maken vrouwen andere keuzes?

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 2 april.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag: Goed leven

Heleen Mees heeft van haar moeder meegekregen dat ze zelf haar boterham moest verdienen. Ze begrijpt niet dat andere vrouwen anders willen (Opinie, 30 maart), en trekt daaruit blijkbaar de conclusie dat anderen er een onjuist mens- en wereldbeeld op na houden. Is dat niet een tikje hoogmoedig? Onbegrip zou ook kunnen aanzetten tot nieuwsgierigheid, openheid en zelfonderzoek. Waarom ­maken vrouwen andere keuzes? Omdat zij geconditioneerd zijn door de Nederlandse deeltijdcultuur? Ongetwijfeld speelt dit mee, we zijn allemaal geconditioneerd door onze omgeving. Mees evengoed. Je kunt het ook omdraaien. Misschien verzetten ‘deeltijdvrouwen’ zich juist ­tegen de conditionering van onze kapitalistische cultuur. Misschien willen zij zich niet conformeren aan de ratrace die mensen opjut zo hard mogelijk te werken om spullen kunnen kopen die ze niet nodig hebben. Misschien verstaan zij onder een goed ­leven wel een leven waarin ruimte is voor meer dan werk, waarin je het samen rooit en voor elkaar zorgt. Ieder naar eigen inzicht, vermogen en draagkracht. Als je wilt dat anderen gaan zien dat hun gedrag wordt gestuurd door conditionering, helpt veroordelen niet. Zie eerst in dat je zelf ook het slachtoffer bent van je conditionering.

Eline Sluys, Zwolle

Prins

Je bent een jonge, ge­ëmancipeerde vrouw, je hebt een partner en er lopen er twee kleuters rond in het huis dat jullie samen gekocht hebben. Logisch vervolg: jullie overleggen of je een huwelijk als formele bevestiging van je relatie nodig vindt. Een voor ons voor de hand liggende gang van zaken in een gelijkwaardige relatie.

Wat gebeurt er toch met die jonge vrouwen anno 2019 die pas intens ­gelukkig worden als ze eindelijk ­bekend kunnen maken: hij heeft me gevraagd? De superromantische ­omstandigheden worden uitvoerig gedeeld en het aftellen naar de grote dag gaat beginnen. Eva Hoeke (Volkskrant Magazine, 30 maart) schrijft ­erover en ook in onze omgeving zien we talloze goed opgeleide vrouwen die volkomen euforisch het grote ­moment bekendmaken: hij heeft me gevraagd! ‘One day my prince will come’ zit kennelijk diep bij de meisjes.

Lia Dekker, Marijke Heijloo, Groningen/ Heemstede

Nobelprijzen

Bert Wagendorp schrijft (Ten eerste, 30 maart) dat bij de mondialisering van de wetenschap één taal hoort: Engels. Dat argument is mogelijk correct, maar wil nog niet zeggen dat een Nederlandstalige opleiding een handicap is. Voorbeeld: van 1901-1916 hebben 21 Nederlanders een Nobelprijs gekregen: 10 voor natuurkunde, 4 voor scheikunde, 3 voor fysiologie of geneeskunde, 2 voor economie en 2 voor vrede. Van de 21 winnaars volgden twintig Nederlandstalig onderwijs, ook de laatste Nobelprijs- winnaar Ben Feringa, alhoewel hij promoveerde met een Engelstalig proefschrift. Andre Geim, die in 2010 de prijs voor natuurkunde won, was Russisch en volgde zijn opleiding in Moskou, en zeker niet in het Engels.

Frank Rijckaert, Doetinchem

Studieonderdeel

Veel Nederlandse studenten die een Engelstalige studie volgen, vinden daarna in Nederland werk. Is het geen idee per leerjaar een studie­onderdeel Nederlands verplicht te stellen? Voor zover ik weet is bij de meeste Nederlandse werkgevers de schrijftaal Nederlands. Dan is het fijn als werknemers zich schriftelijk in die taal kunnen uitdrukken. Om ­buitenlandse studenten binding met het Nederlands te geven, kan voor hen een studieonderdeel Nederlands als tweede taal verplicht worden.

Dorie Nielen, Voorburg

Steenkolenengels

Nederlandse studenten ‘leren veel beter Engels dan het steenkolen­engels [van] de babyboomgeneratie’, zo bezingt René Cuperus de internationalisering van universiteiten. Ik weet niet waar hij rondkeek, maar ik weet uit recente ervaring dat aan de TU Delft het steenkolenengels hoogtij viert. De massale toestroom van Chinese en Indiase studenten en de taalonverschilligheid van de bèta­sector dragen hieraan bij.

Camiel van Altenborg, Nijmegen

Pessimisme

Wat jammer dat de wereld van Maarten Boudry (Opinie, 30 maart) niet groter is dan die van de mensheid. Vooral voor alle bedreigde dieren en planten van wie het voortbestaan in gevaar is gekomen door ons welzijn. Er zijn duizenden redenen tot pessimisme, althans voor wie verder kijkt dan de belangen van homo sapiens.

Jan-Erik Plantinga, Zuidwolde (Dr.)

Lekker, zomertijd

Joepie, zomertijd. Vanochtend om zes uur de zon zien opkomen, daarna aan het werk en vanmiddag voor mijn gevoel lekker een uurtje eerder naar huis. Als de wintertijd ingaat, ben ik blij dat ik me nog een keer mag omdraaien als mijn biologische klok gaat. Jammer dat straks weer een mooie traditie verloren gaat.

Henk van Lievenoogen, De Bilt

Consensus

De recente ontdekking op grond van telescoopgegevens over een stukje kosmos laten een veel snellere uit­dijing van het heelal zien dan ooit ­gedacht. Het standaardmodel dat vele kosmische wetmatigheden aan elkaar bindt, voldoet niet meer. Toch interessant dat het begrip ‘consensus onder de wetenschappers’ (over klimaatverandering, geneeskracht van cannabis) zelf onderhevig is aan ­verandering. Het is goed dat te beseffen, voordat men de ‘god Consensus’ voorziet van een onfeilbaarheid die elke discussie afblokt.

R. Hamers, Heerlen

Meer over