LezersbrievenDonderdag 3 januari 2019

Waarom lijden onder de hobby van anderen?

Vonkenregen na onsteken van vreugdevuren in Scheveningen.Beeld ANP

Brief van de dag: ‘vreugdevuur’

Bij het inferno in Scheveningen, van wat een ‘vreugdevuur’ wordt genoemd, is onderbelicht dat hier niet alleen sprake was van brandgevaar, maar dat de rook ook schadelijk is voor de gezondheid van iedereen.

Bovendien is het uitgestoten roet een krachtig broeikasgas, dus slecht voor ons klimaat. Vreemd dat voor een gemeente deze aspecten, volksgezondheid en klimaat, niet zwaarder wegen. Als particulier mag ik om milieuredenen zelfs geen tuin­afval in mijn achtertuin verbranden, waarom mag het dan wel als ik mij in groepsverband en onder het mom van ‘traditie’ bij de gemeente meld? Vooral ook omdat inmiddels 1 op de 17 Nederlanders longpatiënt is en helemaal niet mee kan feestvieren, nee soms dagenlang moet lijden onder de hobby van anderen.

Mariël Ellens, Zutph

Feestje

Stel je voor dat ik van plan ben om een feest te geven, laten we zeggen voor iedereen in Nederland op 31 december 2019. Zou ik dan toestemming krijgen om dit feest te geven als ik op de uitnodiging vermeld dat er minimaal 59 geweldsdaden zullen plaatsvinden tegen politieagenten, dat er 328 mensen zullen worden aangehouden (Ten eerste, 3 januari), dat er autobanden in brand worden gestoken, dat er genodigden mishandeld zullen worden, dat er een kans ­bestaat dat je een oog verliest of nog erger, dat je komt te overlijden?

Mariette Rijmeke, Amsterdam

Berouw komt na de zonde

Ruim voordat de fik erin ging, las ik dat er een 48 meter hoge stapel was gebouwd. Burgemeester Krikke van Den Haag vertelt nu echter dat 35 meter de afgesproken max zou zijn, maar dat er in het holst van de nacht stiekem nog met wat meters is opgehoogd.

Sorry Krikke. Hoe naïef kan je zijn?! Dat ophogen is blijkbaar niet tijdens de Oudejaarsnacht gebeurd. En nu maar kijken waar het allemaal fout is gegaan.

Gevalletje kalf-put. Meer dan 10.000 kuub brandhout verstoken om je vreugde te uiten? Aanlandig windje erbij en je hebt alle ingrediënten voor een rampenfilm. Gelukkig gaan de geschrokken organisatoren/bouwers zich beraden...

R. Smit, Den Helder

Eén dag per jaar

Allemaal weer uitgezeurd over het vuurwerk. Er zijn ook heel veel mensen die ervan genieten.

Dat één dag per jaar.

Ik heb 365 dagen per jaar last van honden. Hondenstront. Springen ongevraagd tegen je op of snuffelen aan je. Als je bang bent van honden, zoals ik, heb je het hele jaar door feest.

De baasjes maar roepen: hij doet niets. Misschien is het kernwoord ­tolerantie. U uw hond . Ik mijn vuurwerk.

Monique Suijkerbuijk, Alkmaar

Sterk staaltje?

Volgens Rob Jetten vormt het ontwerp-Klimaatakkoord ‘een typisch Hollands staaltje samenwerking.’ (O&D, 2 januari) Wee degenen die het wagen kritiek te uiten of scepsis te tonen. Nee, ‘we zouden trots moeten zijn op het Klimaatakkoord als staaltje Hollandse samenwerking.’ (...) ‘Parlementariërs uit heel Europa kijken nu met open mond naar ons concept-Klimaatakkoord.’ Zou het echt?

In de voorbije decennia hebben tal van internationale klimaatconferenties plaatsgevonden. Belangrijk aandachtspunt was steevast het terugdringen van de CO2-uitstoot. Met welk resultaat? In 1990 was de wereldwijde uitstoot 21 miljard gigaton. Vorig jaar was deze tot 37 miljard gigaton gestegen.

Wat ik dan zo merkwaardig vind, is dat de plannenmakers uit grote ­tegenvallers of averechtse gevolgen geen lering trekken en al evenmin na de zoveelste déconfiture zich wat bescheidener opstellen. Het lerend vermogen is blijkbaar nihil.

Ook in ons land is al tientallen jaren bij elk nieuwbakken klimaatplan het hosanna niet van de lucht. Kan Jetten aangeven waarin het nieuwste ­akkoord zich van al die eerdere afspraken onderscheidt, zodat het niet de zoveelste aflevering in een treurigstemmende stoet behoeft te worden?

F. Meeder, Tilburg

Lagere energierekeningen

Dat Rob Jetten in zijn kritiek op klimaatdefaitisme durft te schrijven dat het concept-Klimaatakkoord leidt tot ‘lagere energierekeningen’, is eigenlijk nu al de gotspe van het jaar. We zouden hem allen de correspondentie van onze energieleverancier met de aangekondigde, meest forse verhogingen, moeten sturen. Kan hij zijn huis nog jarenlang goedkoop van verwarmen.

Ruud Maltha, Berghem

Wachten op de compensatie

Hogere zorgpremie, meer betalen voor energie, btw-verhoging. Wacht maar tot je je loonstrookje krijgt. Die meerkosten worden echt ruimschoots gecompenseerd. Ja, het is vervelend dat die extra uitgaven eerder plaatsvinden dan de extra inkomsten. Voor je gevoel en voor je portemonnee! Vaste lasten betaal je voorafgaand aan de maand waarvoor ze gelden. De btw-verhoging ging op 1 ­januari in. Maar salaris krijg je aan het eind van de maand die je hebt gewerkt. Dan betaal je toch een maand lang die verhogingen met je oude, lagere inkomen? En nu maar wachten...

Jan Kok, Amsterdam

Meer over