OpinieLezersbrieven

Waarom ik voor cremeren kies in plaats van begraven

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 4 augustus.

Bezoekers in crematorium Maaslanden tijdens de Open Dag voor kinderen.Beeld ANP

Brief van de dag: een graf is een (te) grote zorg voor nabestaanden

Pas in 1968 werd in Nederland de crematie van overledenen voor de wet gelijkgesteld aan een ­begrafenis en tegenwoordig kiest men in Nederland steeds meer voor cremeren, in plaats van begraven.

Wie nu nog leeft en grootouders had die vóór 1968 stierven, voelt dikwijls nog de plicht het graf en de grafsteen jaarlijks een schoonmaakbeurt te geven of te laten geven. Ondergetekende is zo’n oudere van 83 met groot­ouders die lang geleden in een gemeente op de Veluwe begraven zijn. Omdat ik die zorg wel met hun andere kleinkinderen kan delen, maar het bezwaarlijk vind om met die plicht hun achterkleinkinderen te belasten, ben ik gaan onderzoeken wat het ruimen van een graf tegenwoordig kost.

In die gemeente op de Veluwe kost dat al tussen de 900 en 1.000 euro. In stedelijke gebieden en op ‘deftige’ begraafplaatsen zoals Westerveld bij Velsen zal dat ongetwijfeld veel duurder zijn. Gezonde kleinkinderen van tegenwoordig hebben grote kans zelf ook 80 of ouder te worden. Wie hen niet wil belasten met de nazorg voor zijn of haar graf, doet er daarom goed aan om bij het opstellen van een laatste wil te kiezen voor crematie in plaats van voor het begraven worden.

Dolph KohnstammAmsterdam

Poolse redder

Een onbekende 37-jarige Poolse man redt drie kinderen uit de zee en verliest zelf zijn leven. Deze man verdient op zijn minst een portret in deze krant. Wie was hij en wie rouwen er om zijn overlijden? Ik heb hem in gedachten bedankt voor zijn heldendaad.

P. Heijkoop, Boskoop

Moderne slavernij?

Het is vakantie. Ik lees het artikel ‘Alles hier is ‘shit’ maar terug naar Polen is geen optie’ (Ten eerste, 29 juli) met mijn 10-jarige zoon. Hij is echt geschrokken. Hij begrijpt niet waarom deze mensen niet terug naar Polen kunnen. Hij snapt niet waarom een stel voor een paar vierkante meter 600 euro per maand moet betalen. ‘Het is heeeel veel geld!’, zegt hij. We vergelijken hun kamer, waarin twee matrassen naast elkaar passen, met die van hem. ‘Wanneer stopt dat, mam?’ Een goede vraag, Freek. Wanneer verandert de situatie van arbeidsmigranten?

Sylwia Falinska en Freek van der Vegte, Arnhem

Normaal

‘Als psychiater zeg ik: jullie zijn wakker, jullie zijn hartstikke normaal’, ­citeert de Volkskrant psychiater Renate Tilleman vanaf het podium op het Malieveld bij de demonstratie van Viruswaanzin (Ten eerste, 3 augustus).

Ik hoop dat Tilleman zich vergist en dat ze niet sprak als psychiater, maar als activist. Het is niet aan een psychiater om mensen al dan niet normaal te verklaren. Het is zeker niet aan een psychiater om uitspraken te doen over de geestestoestand van mensen die ze niet kent. Ten derde is het absoluut niet relevant of demonstranten ‘normaal’ zijn of niet. Iemand met een afwijkende zienswijze kan heel goed ­gelijk hebben, terwijl ‘normale’ mensen vaak massaal achter gevaarlijke doctrines aanlopen.

Dat goed opgeleide mensen de vele doden en ernstig zieken door covid-19 blijven ontkennen is zeker niet normaal, maar valt buiten de scope van de ­psychiater.

Yolande de Kok (psychiater), Den Haag

Vakman

‘Als voormalig tv-reclamefilmer was hij eigenlijk meer vakman dan kunstenaar’, aldus Berend Jan Bockting over de overleden regisseur Alan Parker (V, 3 augustus). Wat een wonderlijk onderscheid. Alsof een vakman geen kunstenaar kan zijn. En andersom.

Jan Beuving, Zeist

Spugen

In het dubbelinterview met Gerard Reve en zijn partner Joop Schafthuizen in de Varagids van 26 juni 2000 is het laatstgenoemde die Gerri Eickhof ‘midden in zijn muil spuugt’. Reve noemt Eickhof een schurk, maar heeft het niet over spugen. De reactie van Hans Nagtegaal (O&D, 3 augustus) is dus gebaseerd op de vervormde herinnering van Eickhof (Magazine, 1 augustus) en misplaatst.

J. Veld, Groningen

Racist?

Ook een gematigd mens kan een ­extreme uitspraak doen. De sympathieke Gerri Eickhof doet dat als hij hoogleraar Piet Emmer een racist noemt, die vindt dat de slavernij wel meeviel. Dat is een beledigende leugen. Emmer noemt de slavernij een gruwelijk fenomeen, en ik heb nooit iets racistisch van hem gelezen. Hij heeft veel onderzoek gedaan en op basis van feiten komt hij tot conclusies.

Marcel Buurman, Swalmen

Valkuil

De beroemde astronoom Carl Sagan zei ooit eens: ‘Absence of evidence is not evidence of absence’. Vrij vertaald betekent dit ‘het ontbreken van bewijs dat iets bestaat, is geen bewijs dat het níet bestaat’. Het RIVM en het OMT lijken iedere keer weer in deze wetenschappelijke valkuil te trappen. Omdat er geen hard bewijs is dat mondkapjes werken (absence of evidence), concluderen ze dat mondkapjes níet werken (evidence of absence). Eerder maakten ze ook al dezelfde fout bij de besmettelijkheid van asymptomatische patiënten

Johan Elzenga, Koudekerk a/d Rijn

Vage klachten

Onlangs bekeek ik een aflevering van Zeg ’ns Aaa, dat sinds de corona-uitbraak op NPO wordt herhaald. Het programma blijkt hoogst actueel. Bijna alle in de openingstune genoemde klachten kúnnen wijzen op besmetting met covid-19.

N. Heij, Epe

Meer over