opinieprivacy

Waarom gunnen we onze kinderen geen privacy?

Waar is de tijd gebleven dat je een dikke onvoldoende voor je ouders verborgen kon houden, vraagt docent Nelleke den Daggelder zich af.

Nelleke den Daggelder
null Beeld anp
Beeld anp

Privacy is hot, steeds meer Nederlanders verwijderen hun Facebook-app omdat zij zich na verschillende schandalen zorgen maken over privacy, een bezoek aan De Wereld Draait Door leidt tot landelijk discussie en de privacylekken bij grote bedrijven zijn regelmatig onderwerp van gesprek bij de koffieautomaat op de school waar ik werk.

In dat verband is de reden interessant dat een van mijn leerlingen laatst overstuur bleef zitten na de les. De klas had net een repetitie lezen achter de rug en hoewel ik wist dat de toets niet gemakkelijk was, had ik niet verwacht een leerling zo emotioneel te zien.

Hij keek me smekend aan en vroeg: ‘Juffrouw, wilt u alstublieft het cijfer niet voor het weekend op Somtoday zetten? Ik heb sowieso een onvoldoende en als mijn ouders dat zien heb ik echt een rotweekend.’

Ik geloofde de desbetreffende leerling op zijn woord. Maar ik vroeg me wel af of hij zich in een vervelende uitzonderingspositie bevond of dat zijn angst meer voorkwam. Na wat navraag te hebben gedaan bij verschillende leerlingen in verschillende klassen bleek dat hij verre van een uitzondering is.

Sancties na onvoldoende

Een onvoldoende betekent voor de meeste leerling automatisch sancties bij thuiskomst. Enige maatregelen die voorbijkwamen waren een afgepakte Playstation, een veranderd wi-fi-wachtwoord en een weekend niet met vrienden afspreken.

Enige weken later ervoer ik deze druk om te presteren, veroorzaakt door de app van Somtoday, aan den lijve. Ik had de cijfers koud ingevoerd of mijn mailbox stroomde vol met berichten van ouders met de vraag waarom hun kind een onvoldoende heeft gehaald. De Somtoday-app moet haast wel tussen de meest gebruikte apps van menige ouder staan en het notificatiegeluid kan haast niets anders zijn dan een loeiende sirene.

Want stel je voor, je kind zou maar in de goot belanden omdat je even niet goed op zijn of haar cijfers hebt gelet.

Privacy is hot, maar waar is de tijd gebleven dat je als 13-jarige een dikke onvoldoende voor wiskunde kon halen en dit zolang mogelijk voor je ouders verborgen hield. De smoesjes over een langzaam nakijkende docent in de hoop dat je ouders vergaten dat je een toets had gemaakt. De opmerking: ‘Ik had een 5 ofzo, maar de hele klas had ’m slecht gemaakt hoor!’

Een meisje kijkt op haar smartphone. Beeld ANP
Een meisje kijkt op haar smartphone.Beeld ANP

Betuttelend ouderschap

De privacy van leerlingen wordt steeds verder aangetast. Een paar minuten te laat thuis en papa en mama openen de app ‘zoek mijn iPhone’ om te kijken waar het kroost uithangt. Instagramaccounts worden aangemaakt om te kijken welke foto’s er gepost worden, om vervolgens aan tafel in gesprek te gaan wie a.vd13xx is en waarom die een hartje onder dochterlief haar laatst geposte foto plaatste.

Inmiddels heb ik een compromis gesloten met mijn leerlingen. Ik zet de cijfers op Somtoday om 08.30 uur ’s ochtends, als een klas het eerste uur vrij heeft een uur later. Dat geeft ouders een paar uur de tijd hun woede te ventileren tegen collega’s, de hond of de buurvrouw. Maar beter nog dan afspraken tussen mij en de leerlingen is eens nadenken over hoe betuttelend en controlerend het ouderschap wordt. Als wij privacy zo belangrijk vinden, waarom gunnen wij het onze kinderen dan niet?

Ouders, verwijder die Somtoday of Magister-app! Laat je tiener een paar dagen zweten terwijl je vraagt naar het cijfer voor die moeilijke schriftelijke overhoring Frans. Stop met betuttelen en denk terug aan die goede oude tijd dat je kattekwaad uithaalde met je beste vriend zonder dat je ouders je livelocatie in de gaten hielden. Of aan die dag dat je een 1 haalde voor Duits, omdat je de avond ervoor liever Mario speelde op je Nintendo Classic. Laat kinderen alsjeblieft kinderen zijn.

Nelleke den Daggelder is docent Nederlands op een middelbare school.

Meer over