Waarom enkel luisteren naar proud to be black-allochtonen?

null Beeld anp
Beeld anp

Via Twitter raakte ik in gesprek met Harriët Duurvoort. Naar aanleiding van dit gesprek schreef zij in haar column (O&D, 10 november), dat zij haar Twitter-account midden in ons gesprek heeft opgeheven, omdat één twitteraar haar een ziekte had toegewenst. Ciske de Rat heeft iedereen de kolere toegewenst, maar daar is niemand ziek van geworden. Harriët hoeft dus niet te vrezen voor directe gevolgen van de aan haar gerichte tweet.

Mij is echter via Twitter door een moslim gezegd, dat ik standrechtelijk geëxecuteerd dien te worden vanwege mijn visie op de islam. Een kogel kan een mens wel degelijk doden. Er hoeft maar één persoon de daad bij het woord te voegen en mij is voor altijd het zwijgen opgelegd. Daarom kies ik er vooralsnog voor om onder een pseudoniem columns te schrijven voor Dutch Free Press en relatief anoniem actief te zijn op Twitter.

'Krijg toch allemaal de kolere', was voor Harriët voldoende om de handdoek in de ring te gooien. Wel heeft zij in haar column opnieuw aangegeven geen begrip te hebben voor mijn anonimiteit. Dat er een klimaat van geweld tegen het vrije woord is ontstaan door de komst van de islam, is Duurvoort kennelijk ontgaan. Aangezien zij een diversiteitsexpert en voorstander van de multiculturele parallel-leving is, had ik van haar verwacht de situatie beter te doorgronden.

Volgens Harriët bevindt iedereen die Zwarte Piet wenst te behouden zich aan de 'rechterflank'. Voor het gemak schaart zij hen in haar column onder de groep Pro Patria, die eerder door de mainstream-media als extreem-rechts en een groep neo-nazi's is weggezet.

Volgens een onderzoek van EenVandaag is 83 procent van de Nederlanders voor behoud van Zwarte Piet. Bijna heel Nederland is dus volgens de logica van Duurvoort proud to be white, rechts, extreem-rechts en een neo-nazi. En niet te vergeten, een racist. Van een diversiteitsexpert mag je toch verwachten dat zij zich niet schuldig maakt aan het in verkeerde hokjes duwen van mensen, maar dat zij op inhoud discussieert.

Uit ons gesprek bleek echter dat op inhoud discussiëren niet altijd gemakkelijk is als je zoals Harriët Duurvoort een matige debater bent en bovendien niet over sterke argumenten beschikt. Dan geef je meer bloot van jezelf dan goed is voor je loopbaan.

Want wat is de waarde van een diversiteitsexpert die mensen in verkeerde hokjes duwt; die iedereen met gefundeerde kritiek op het multiculturele experiment als (extreem)-rechts bestempelt; die slechts wil luisteren naar de visie van proud to be black-allochtonen, van bi-culturelen en van moslims, maar de visie van mono-culturele Nederlanders negeert?

Dan ontmasker je jezelf als een expert in zwart-witdenken, geenszins geschikt als diversiteitsexpert. Dan maakt Twitter inderdaad meer kapot dan je lief is. En dan publiceer je vervolgens een column in de Volkskrant in de hoop de schade te beperken.

@Blondemevrouw is columnist. Naam en adres bij de redactie bekend.

Meer over