Waarom bankiers niet nog tien of twintig jaar de schuld geven van de crisis?

Te veel verdienende bankiers en te weinig verdienende leraren: niet te veel over zeuren

Beeld de Volkskrant

'Maar Henk, het is tien jaar geleden. Je kan toch niet nog tien of twintig jaar doorgaan met bankiers de schuld te geven?' Financieel headhunter Chris de Groot ging bij Nieuwsuur in debat met PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en had geen goed woord over voor de strenge Nederlandse bonusregels voor bankiers.

Nederland vist achter het net door dat linkse gedoe. Waarom moeten wij hier altijd het braafste jongetje van de klas uithangen? 'Als je vanuit de ruimte naar Nederland kijkt, zie je een groen-gele vlek. Nederland ziet groen en geel van jaloezie. En jaloezie en afgunst zijn slechte economische drijfveren.'

Financieel headhunter Chris de Groot was niet de enige die de Brexit-vluchtelingen het liefst in de Zuidas-regio opgevangen zag. Het voltallige motorblok plus ruggegraatloze aanhang verwierp de motie van Nijboer die opriep om niet aan de kersverse bonuswetgeving te tornen. Want die bankmeneren komen natuurlijk nooit als ze elders meer kunnen vangen. En uiteindelijk verdienen we er allemaal aan. Ook NRC-columnist Tom-Jan Meeus vond dat we niet zo kinderachtig moesten doen: 'We kunnen niet blijven afgeven op een beroepsgroep die we uiteindelijk allemaal nodig hebben.' De een verdient nou eenmaal meer dan de ander, schreef Meeus: 'Wie te weinig verdient, zoals stakende basisschoolonderwijzers, kan dat bankiers verwijten - die gaan er alleen niet over.' Het was allemaal de kift. Dat bankiers te veel verdienen, daar moesten we maar niet te veel over zeuren.

De Betrouwbare Mannetjes liepen door de lerarenstaking van dinsdagochtend al de hele week achter de feiten aan. Maar na een nachtje stevig doorwerken, waren we helemaal bij. We lazen dat eenvijfde tot een kwart van de leraren in het primair onderwijs door een burn-out wordt getroffen. En dat hogere salarissen en minder werkdruk niet tot meer belangstelling voor het lerarenberoep zouden leiden. Natuurlijk, investeren in goed onderwijs, daar verdienen we allemaal aan. En het betreft dan misschien een beroepsgroep die we uiteindelijk nog wel harder nodig hebben, die leraren hebben superveel vakantiedagen. Ja toch? Verder niet afgunstig of jaloers bedoeld ofzo. Nee, dat leraren te weinig verdienen, daar moeten zij maar niet te veel over zeuren.

We keken het debat tussen Nijboer en financieel headhunter Chris de Groot nog eens terug. Eerlijk gezegd zouden wij niet weten waarom je bankiers niet nog tien of twintig jaar de schuld mag geven van de bankencrisis van 2008. Waarom bij de eerste beproeving direct weer dezelfde fouten maken en als een met moeite gestopte roker op vakantie weer voor de bijl gaan omdat een pakje er omgerekend amper anderhalve euro kost? Kijk, jaloezie en afgunst zijn natuurlijk prima argumenten om je morele buigzaamheid aan op te hangen. Maar dat het slechte economische drijfveren zouden zijn, is onzin. Die hele bonuscultuur is gebaseerd op de ander die net weer wat meer krijgt dan jij. En ook aan financieel headhunter Chris de Groot zelf meenden we te kunnen zien dat hij niets liever zou doen dan net zo heerlijk financieel headhunten als de grote jongens in de City. Met z'n groengele vlek.

Nee, het is helemaal niet zo erg om een keer het braafste jongetje van de klas te zijn. Zeker niet als de juf al met een burn-out op de bank ligt.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Het zal wel niks wezen hoor, maar ik heb nu al bijna een week niks van Derk Bolt gehoord.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over