Opinie

Vrouwenquotum is een paardenmiddel, maar het is nodig

We moeten niet afzien van streven naar gelijke kansen omdat bedrijven het te veel moeite vinden om op zoek te gaan naar talentvolle vrouwen.

Agnes Jongerius is PvdA-Europarlementariër.
null Beeld anp
Beeld anp

Ik had deze week de eer om het eerste exemplaar van het F-boek in ontvangst nemen. Het F-boek staat in het teken van het alom gevreesde F-woord: het Feminisme van nu. Beelden van hordes hysterische vrouwen, die winkelruiten inslaan en publiekelijk bh's verbranden doen menig man én vrouw koude rillingen over de rug lopen.

'Deze strijd is in de Westerse wereld toch al lang gestreden?', is een veelgehoord commentaar. Ook in Nederland. Toch doet de nieuwe golf aan geluiden van Hollywoodsterren als Patricia Arquette, Beyoncé Knowles en Emma Watson juist het tegenovergestelde. Deze dames nemen de voortrekkersrol en eisen gelijkheid aan de top van de entertainmentindustrie.

De tijd lijkt nu rijp om de puntjes op de i te zetten, en niet alleen in Hollywood.

Uitgerekend de 'top' is het laatste bastion dat in staat is gebleken om vrouwen buiten te houden. Mannen met strakke donkerblauwe pakken, haren naar achteren gekamd, cognacleren schoenen en een aardappel in de keel ken ik maar al te goed van de andere kant van de tafel in mijn FNV-tijd.

null Beeld anp
Beeld anp

Blinde vlek

Deze 'old boys' nemen op hun beurt weer 'new old boys' aan. Dat is namelijk wel zo makkelijk, want ze kennen de sociale codes, hebben geen baarmoeder en dus ook niet al te veel verlof nodig. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer erkende dan ook in een interview in het Financieel Dagblad, dat zijn achterban blijkbaar een blinde vlek heeft voor diversiteit en dat men 'de vrouwelijke talenten' ook nog onvoldoende kent.

Het is dan ook bijzonder dat het bedrijfsleven in Nederland anno 2015 nog steeds aan dit type tunnelvisie lijdt en daardoor onvoldoende gebruik maakt van de talenten van vrouwen.

In Nederland heeft minister Jet Bussemaker het bedrijfsleven de laatste kans gegeven om ervoor te zorgen dat in 2016 minimaal 30 procent van de leden van de Raden van Commissarissen vrouw zijn. Zo niet, dan komen wettelijke maatregelen in beeld.

Paardenmiddel

Het Europees Parlement stemde in 2012 in met het voorstel, dat in 2020 40 procent van de top van beursgenoteerde bedrijven uit vrouwen bestaat. Bij de overheid zou dat al in 2018 moeten worden bereikt. Helaas wacht dit voorstel nog steeds op goedkeuring van de lidstaten. De zaak zit daardoor nu vast.

Wettelijke quota worden gezien als een paardenmiddel. Maar als het niet goedschiks kan, heb je een stok achter de deur nodig om verandering te bereiken. Europa spreekt zich nadrukkelijk uit voor gelijkheid. Tussen mannen en vrouwen. Gelijk loon, voor gelijk werk. Europa is grondlegger van deze principes.

Het feminisme van nu gaat over gelijkheid van inkomen, status en waardering voor vrouwen. Het kan niet zo zijn dat wij afzien van streven naar gelijke kansen, omdat bedrijven het te veel moeite vinden om op zoek te gaan naar talentvolle vrouwen. Kwaliteit en diversiteit staan niet haaks op elkaar, zij versterken juist elkaar. Daarom is het belangrijk om ook dit laatste bastion te doorbreken.

Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, is helaas geen folklore, maar nog steeds bittere noodzaak.

Agnes Jongerius is PvdA-Europarlementariër.

Meer over