Laat het stoppenPeter Pannekoek

Vroeger moest je nog lijden voor je gebit, nu heb je facings

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken, waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week: Peter Pannekoek over de ‘Hollywood smile’.

Peter Pannekoek

Ik heb volwassen mensen met een beugel altijd charmant gevonden, het is een teken van doorzettingsvermogen. Een traject dat gerechtigheid kent: ‘Wil je ijdel zijn? Dan moet je eerst een paar maanden voor lul lopen.’ Dat is hoe een eerlijke wereld hoort te werken: lijden wordt beloond.

Nu is er een nieuwe methode om dit traject over te slaan, dat valsspelen noem je ‘facings’. De anabolen van de gebitsverzorging. Het schijnt al een tijdje te bestaan en dat is typisch, want meestal is iets een trend als ik niet doorheb dat het een trend is. Anna Wintour kan bevestigen dat modehuizen wereldwijd de stijlregel hanteren: valt het Peter Pannekoek op, dan is het officieel uit.

Ik ben nooit uitzonderlijk trots geweest op mijn gebit. Zo heb ik een klein spleetje tussen mijn voortanden en dat schijnt zogenaamd sexy te zijn, maar dat is het volgens mij enkel als de rest van je gezicht ook lekker is. Dat geldt ook voor zo’n moedervlek naast je mond. Ja, bij fotomodellen staat het prachtig, maar bij ons stervelingen lijkt het eerder op een wrat. Een mooie man kan amandelvormige ogen hebben, mij testen ze op het syndroom van Down. Kortom, ik was blij met de wetswijziging dat je niet meer mag lachen op paspoortfoto’s.

De afgelopen maanden werd ik opeens wel héél onzeker over mijn tanden. Ik zag op televisie ongekend veel mensen met een perfect smoelwerk. Ik wist dat je tanden kon laten witten, maar hoe kwamen ze allemaal zo kaarsrecht en geproportioneerd? En toen hoorde ik dus over het bestaan van facings, kronen van composiet of het duurdere porselein die over de eigen tanden worden geplaatst.

Om ruimte te maken voor deze huls moeten de tanden voor een groot deel worden afgevijld; je verminkt je oorspronkelijke gebit. Sinds ik dit weet, kan ik niet meer normaal naar mensen als David Beckham kijken, met zijn ‘Hollywood smile’. Want waar je eigenlijk naar gluurt, is het gebit van Danny DeVito, als hij The Penguin speelt in de film Batman Returns. Het doet me denken aan haartransplantaties. Ik gun iedereen een volle bos, maar denk wel altijd: ik loop nu gewoon naar je konthaar te staren.

null Beeld

Ik begrijp dat je deze cosmetische ingreep overweegt als je ooit tegen een hockeybal bent aangelopen of een stoeprand hebt gekopt, maar om puur uit esthetische overwegingen een gezond gebit te vernielen voor 10 duizend euro vind ik idioot. Ja, u leest het goed: 10 duizend euro. Het kan niet lang meer duren of mensen worden op straat niet meer beroofd van hun gouden horloge, maar hun porseleinen gebit: ‘Handen omhoog en laat de inhoud van je mond zien!’

Het probleem van valsspelen is ook dat je nooit weet wie er meedoen. Iedereen is verdacht. Heeft Lil’ Kleine vroeger goed naar zijn tandarts geluisterd of juist naar de adviezen van zijn plastisch chirurg? Waarom zou je kinderen überhaupt nog leren tandenpoetsen? Bespaar geld uit, door geen tandpasta, borstels, beugels en stokers meer te kopen, geef ze gewoon op hun 18de als ze niet zijn gaan roken een porseleinen gebit. Of als ze wél zijn gaan roken, want wat maakt het allemaal nog uit?

Er is maar één manier om deze trend te stoppen. Door ze zelf te nemen. Bedank me later maar.

En ik zal het in ontvangst nemen met mijn perfecte smoel van wit parelmoer.

Meer over