ingezonden brieven

‘Vraag uw vriend of hij zaaddonor wil worden’

De ingezonden lezersbrieven van maandag 29 maart.

Kinderen schommelen in een speeltuintje in IJmuiden. Beeld anp
Kinderen schommelen in een speeltuintje in IJmuiden.Beeld anp

Brief van de dag

Intens verdrietig word ik van spermahandel waarin massadonoren liegen en bedriegen. En daarmee wegkomen. Daarmee wegkomen, omdat de vraag en het aanbod mijlenver uit elkaar liggen.

Dus gisteren tijdens de afwas heb ik mijn lief gepolst of wij onszelf niet kunnen aanbieden als bekende donor. Zijn zaad om andermans kinderwens te vervullen. Een interessant gesprek waarna we besloten tot nader onderzoek op onewish.nl, waar wensouders elkaar ontmoeten. Zo’n gesprek zouden veel meer stellen moeten voeren.

De oplossing voor het tekort aan donoren is namelijk niet alleen gelegen in beter controle en regelgeving. Meer donoren. Gezonde, verstandige, lieve, grappige donoren. Bijvoorbeeld types zoals er naast jou staan af te wassen. Want de oplossing zit ook in ruimer denken.

Ruimer dan alleen jouw gezin als hoeksteen van de samenleving, want liefde en kinderwens smelten niet altijd vanzelf samen tot een klont gezinsgeluk. Er zijn zoveel alternatieve vormen van gezinsgeluk: bijvoorbeeld het solo-ouderschap, homo-ouderschap of pleegouderschap.

Natuurlijk hoeft niet iedereen zichzelf meteen aan te melden, maar als vrouw die zelf heeft geworsteld met haar kinderwens, plant ik hier graag een zaadje in uw hoofd. Kunt u het tijdens de afwas water geven.

Evelien de Jong, Amsterdam

Beveiligers

De beveiligers van Thierry Baudet, die een demonstrant gemolesteerd hebben, gaan vrijuit (Ten eerste, 27 maart). De reden: een veroordeling zou ze hun baan kosten. Maar dat is toch precies de bedoeling? Wie dronken achter het stuur zit, raakt zijn rijbewijs kwijt. Wie lekt uit de formatie-onderhandelingen, mag naar ‘elders’. Wie als wethouder vriendjes opdrachten toespeelt, treedt af. Wie als wetenschapper cijfers uit z’n duim zuigt, mag een derdehands boekwinkeltje beginnen. Wie er als beveiliger op los slaat, is ongeschikt voor zijn beroep.

Waarom geldt het individuele belang van de daders hier zwaarder dan de wet, te weten het geweldsmonopolie van de overheid en het recht te mogen demonstreren? Dat bijstandsgerechtigden geen wettelijke bescherming hebben, wordt al te lang getolereerd. Maar zijn demonstranten nu ook volgelvrij?

Rinus Scheele, De Bilt

Groen Rechts

Het inspirerende artikel over landbouwhervorming (O&D, 27 maart) noopt de verkenners voor het nieuwe kabinet serieus te kijken naar ‘Paars+’. VVD, D66, PvdA, GroenLinks en SP hebben samen 84 zetels in de Tweede Kamer.

Voor Sigrid Kaag (‘zo progressief mogelijk’), een aantrekkelijke optie, maar ook voor Mark Rutte: was hij niet al jaren geleden pleitbezorger van ‘Groen Rechts’?

Over landbouw en klimaat zullen ze dus vast tot een compromis kunnen komen. Op het sociale vlak zie ik toenadering over verhoging van het minimumloon en serieuze discussie over een basisinkomen. De rest laat ik graag aan de onderhandelaars over.

Bri Wiener, West-Terschelling

Transparant

In 1992 sprak PvdA-politicus Ien Dales de intussen vaak geciteerde frase ‘een beetje integer, dat kan niet.’ In het licht van de discussie over de aantekeningen onder de arm van verkenner Kajsa Ollongren zou ik haar willen parafraseren: ‘een beetje transparant kan ook niet.’ Mijn advies aan Ollongren en Jorritsma is om de Tweede Kamer de keuze te bieden: transparantie over de gefotografeerde aantekeningen kan, maar dan moeten ook alle aantekeningen worden geopenbaard.

Nico de Milliano, Nijmegen

Verbannen

‘Omtzigt: functie elders’, luidde de notitie. Natuurlijk moet bekend worden gemaakt wie Omtzigt monddood wil maken. Gebeurt dat niet, dan holt het vertrouwen in de politiek nog verder achteruit. De ‘verbanning’ van Omtzigt naar een functie elders waarin hij bewindslieden niet langer voor de voeten loopt, maakt van hem intussen de Navalny van ons land.

Ernst Rijswijk, Mijdrecht

Toekomst

Voor mijn geestesoog zie ik de 90-jarige premier Rutte (kabinet-Rutte 15) in een persconferentie verkondigen dat we door de aanstaande 367ste coronagolf voorlopig niet op versoepeling van de maatregelen hoeven te rekenen.

Willem Dekker, Son en Breugel

Requiem

Prachtig, een requiem voor een doodgereden wolf in de krant (Zaterdag, 27 maart). Al die vele miljoenen dieren in de verderop in kaart gebrachte veestapel (O&D, 27 maart) verdienen dat wat mij betreft ook.

Anne Tuinder, Eindhoven

Meer over