De bewust digibete burgerOlaf Tempelman

Voor veel mensen van Karel van Wolferens leeftijd geldt: alleen als iets op papier staat, is het echt

Olaf Tempelman
null Beeld

Het is de vraag of mensen die geloven dat covid-19 voor specifieke doeleinden in omloop is gebracht en vijanden van Rusland MH17 uit de lucht haalden om Poetin in diskrediet te brengen gezond verstand hebben. Of het van gezond verstand getuigt in digitale tijden een papieren magazine te beginnen, is helemáál de vraag. Was die naam Gezond verstand ironisch bedoeld, dan was die dubbel toepasselijk voor dat nieuwe complottijdschrift van voormalig Japancorrespondent Karel van Wolferen.

Veel oud-collega’s maken zich zorgen over Van Wolferen sinds hij de mainstreammedia verliet en ging denken zoals Lange Frans denkt. Persoonlijk vind ik het een geruststelling dat Van Wolferen met dat complottijdschrift laat zien dat hij behalve een complotdenker ook nog een gewone man van 79 is. Voor veel mensen van zijn leeftijd geldt: alleen als iets op papier staat, is het echt. Sociale media ‘beklijven niet’, weet Van Wolferen. Beter is het complotten te serveren via ‘iets zijn met een lange levensduur. Iets dat je op je nachtkastje kunt leggen of doorgeven aan bekenden. Iets waarmee je kunt zwaaien tijdens ruzies op verjaardagen.’

Ik vraag mij af of Van Wolferen deze eeuw ook maar één verjaardag heeft bezocht. Op verjaardagen waar ik kwam, zaten mensen op hun telefoons. Dankzij die telefoons beleeft het complotdenken gouden tijden. Ik ben de laatste van de Generatie X die van papier houd, maar ik geloof niet in complotten. In koffiedik kijken geloof ik evenmin. Toch voorspel ik dat Gezond verstand een kort leven beschoren zal zijn, terwijl complotten online welig zullen blijven tieren, ondanks YouTubes uitschakeling van Lange Frans.

Deze rubriek wordt op papier beter gelezen dan online, maar wie hem toch op zijn telefoon ziet, wijs ik op een aloud filosofisch inzicht: schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door domheid.

Meer over