Voor een paar rotcenten heeft ook René Froger zijn ziel aan een brillenwinkel verkocht en iedereen vindt het irritant

null Beeld
Beeld

In de biografie Gordon zegt Gordon ook iets lelijks over René Froger, namelijk dat de Amsterdamse zanger nog zuurder is dan de wijn die hij schenkt. Zo heb ik Froger dus niet leren kennen. In 1996 speelden we met een ploeg sportjournalisten in Brussel een wedstrijd tegen Belgische collega's. Iemand had Froger meegenomen. Collega's van De Telegraaf die hem kenden, noemden hem Froog en dat deden wij ook maar.

Froog bleek een aardige, joviale kerel te zijn. Iedereen kreeg een hand van hem. De successen - tien keer een uitverkocht sportpaleis Ahoy, twee keer een uitverkocht Stadion Feijenoord en vergeet ook Een eigen huis niet, met die plek onder de zon en het verse kopje thee - waren hem niet naar het hoofd gestegen.

Paul Onkenhout vervangt deze week Sylvia Witteman.

In de kleedkamer was hij onophoudelijk aan het woord. Last van schroom had hij niet. Hij deed aan Jack van Gelder denken, die is ook altijd erg aanwezig. Het zou goed kunnen dat Froger een paar moppen vertelde, van die echte Amsterdamse bakken.

Hoewel Froger een buitenstaander was, claimde hij zelfverzekerd een plek op het middenveld, als spelbepaler. Kuiten en dijbenen werden professioneel ingesmeerd met Midalgan en hij had nieuwe kicksen bij zich. Aan hem zou het niet liggen.

En nu heeft René Froger een commercial gemaakt voor Eyelove. Dat is een keten brillenwinkels. Er is veel over te doen. Iedereen vindt het een irritante reclame. Mensen zijn woedend en klagen erover dat hun kinderen de hele dag zingen dat ze een multifocááááááááááále bril komen halen en naar Aááááááilufff gaan. Als de vrouw van Eyelove vertelt dat de ogen gratis worden gemeten, zegt Froger glunderend dat hij dit briljant vindt.

Dit is nou al de tweede keer. Een andere zanger, Jan Smit, vergalde het leven van velen toen hij twee jaar geleden reclame begon te maken voor een andere brillenverkoper, Pearl, Pearl, Pearl. Voor een paar rotcenten heeft ook René Froger zijn ziel verkocht. Zakenglossy Quote schatte zijn vermogen vorig jaar op 10 miljoen euro. En dan dit.

Als voetballer bleek hij niet geheel ongetalenteerd. Een gebrek aan snelheid speelde hem parten en hij was echt wat te dik, maar meestal stond hij op de goede plek. Het wekte geen verbazing dat hij voortdurend om de bal vroeg.

Inworpen ontving hij bij voorkeur op de borst. Borstie, riep hij dan dwingend, wijzend op zijn borst. Hij kon heel goed een echte voetballer nadoen. 'Lekker, Peetje', zei hij als onze spits, oud-Feyenoorder Peter Houtman, weer eens had gescoord.

In de tweede helft liet hij zich vervangen. Froog was kapot. Dat zei hij ook: 'Ik ben kapot.' Het was heerlijk en onvergetelijk en niemand had nog een bril nodig.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over