CommentaarSacha Kester

Voor de Republikeinen zou dit een mooi moment zijn om hun verlies te erkennen

Het is een illusie te denken dat Trump zijn toon zal temperen.

Gabriel Sterling, Republikeinse verkiezingsfunctionaris in Georgia, tijdens zijn toespraak.Beeld AFP

Het. Gaat. Te. Ver. Met die woorden begon een hevig geëmotioneerde Republikeinse verkiezingsfunctionaris in Georgia deze week een toespraak. Trillend van woede vertelde hij dat er colonnes Trump-aanhangers langs het huis van de staatssecretaris van Georgia rijden. Dat diens vrouw berichten op haar telefoon krijgt met ‘seksuele bedreigingen’. En dat een jonge medewerker van een leverancier van stemcomputers met de dood is bedreigd omdat hij een uitdraai van de verkiezingsuitslag had gelezen.

President Trump heeft deze taal en deze doodsbedreigingen niet veroordeeld, constateert Gabriel Sterling in zijn toespraak. Net zomin als Republikeinse senatoren. ‘Jullie allemaal, die verdomme geen woord hebben gezegd, zijn hieraan medeplichtig.’

Sterling is een van de vele Republikeinse technocraten die de uitslag van de verkiezingen hebben goedgekeurd, om vervolgens door Trump en zijn aanhangers voor de bus te zijn gegooid. Vrijwel geen enkele nationale Republikeinse leider staat hiertegen op: zij foeteren met Trump mee, of blijven zwijgend langs de zijlijn staan.

Het is een illusie om te denken dat Trump zijn toon gaat temperen. Hij zal blijven twitteren over fraude en nieuwe rechtszaken beginnen, zolang het systeem dat toelaat. Ondertussen flirt hij met het kandidaatschap voor de verkiezingen van 2024. ‘Tot over vier jaar’, zei hij deze week tijdens een receptie met partijgenoten in het Witte Huis.

Het is helaas onwaarschijnlijk dat Republikeinse leiders alsnog uitspreken dat Trump de verkiezingen heeft verloren. Op korte termijn staan er twee senaatzetels op het spel in Georgia, en als de partij de indruk wekt dat zij Trump laat vallen, gaat zijn aanhang in januari wellicht niet voor de Republikeinen naar de stembus. Diezelfde angst geldt voor de komende vier jaar: uit vrees voor het electoraat durft niemand Trump tegen te spreken. En zolang hij op de achtergrond blijft stoken, is samenwerken met Biden vrijwel onmogelijk. De polarisatie zal de VS blijven verlammen.

Lange tijd hebben nationale Republikeinse leiders zich verscholen achter het argument dat Trump het recht heeft om zijn zaak aan de rechter voor te leggen. Dat heeft hij gedaan. En dat heeft nergens toe geleid. Aanstaande dinsdag moeten de Amerikaanse staten met een officiële uitslag komen en hun kiesmannen afvaardigen. Het zou voor de Republikeinen een mooi moment zijn om te stellen dat het Amerikaanse kiessysteem fatsoenlijk werkt, en dat Biden de eerlijke winnaar is. Zoals Sterling in zijn speech zei: Dit. Moet. Nu. Stoppen.

Meer over