Meelezers

Volkskrant-abonnees: liever eerst de éénbezoekersregeling dan de avondklok van tafel

In de rubriek Meelezers reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: welke coronamaatregel moet het eerst van tafel?

Fleur de Weerd
De antwoorden op de vraag 'Naar het opheffen van welke maatregel ziet u het meest uit?' Beeld De Volkskrant
De antwoorden op de vraag 'Naar het opheffen van welke maatregel ziet u het meest uit?'Beeld De Volkskrant

Welke coronamaatregel zouden lezers het liefst opgeheven zien? De collega’s in de dagelijkse chefsvergadering wilden wel een gokje wagen. ‘De avondklok’, voorspelde er een. ‘Of... zou het de bezoekregeling kunnen zijn?’, opperde een ander.

Vorige week stuurden we de Open Redactie, een panel van abonnees die willen meedenken met de redactie, een vragenlijst over vaccinatie- en coronabeleid. Daarin namen we ook een vraag mee over de maatregel die de lezers het liefst geschrapt zouden zien.

Maar de ruim 1.300 abonnees die de vragenlijst invullen hebben iets anders voor ogen dan de avondklok of de bezoekregeling. Zij zien vooral uit naar heropenen van de horeca, en dan met name de terrassen – en dat terwijl de vragenlijst werd verstuurd nog voordat het mooie weer was aangekondigd.

Op de tweede plek staat het afschaffen van de éénbezoekersregeling. Opvallend: het afschaffen van de avondklok haalt de top-5 niet. Die wordt pas na het openen van de musea en de winkels en het opheffen van het reisverbod genoemd.

Chef wetenschap Tonie Mudde, die meewerkte aan de vragenlijst, vindt vooral de hoge notering van de éénbezoekersregeling interessant. ‘Het is natuurlijk niet representatief, maar het bevestigt wel het beeld dat al eerder uit een gedragsstudie van het RIVM bleek.’ Uit die studie van half maart bleek namelijk dat minder Nederlanders de éénbezoekersregeling naleven. Zei half februari nog 77 procent zich eraan te houden, half maart was dat 71 procent.

Waarom kreeg in media de avondklok dan veel meer aandacht dan de bezoekersregeling? Wellicht dat het commentaar van deze lezer een aanwijzing geeft: ‘Ik heb zelf nauwelijks last van de avondklok, toch vind ik het een vreselijke maatregel: niet proportioneel en volstrekt onduidelijk in zijn effectiviteit.’

Mudde knikt. ‘Daarnaast viel het verzet tegen de avondklok enorm op. Het was buiten, er waren foto’s, burgemeesters maakten zich druk, het was het gesprek van de dag. En dan heb je de neiging er veel over te schrijven.

‘Er is natuurlijk geen dramatische foto van een oudere persoon die wél zijn broer, maar niet zijn zus kan uitnodigen voor zijn laatste verjaardag. Doordat dit soort drama’s minder zichtbaar zijn, zie je ze misschien ook minder in de krant.’

Wilt u ook meedenken met de redactie van de Volkskrant? Meld u aan voor de Open Redactie.

Meer over