ColumnNhung Dam

Vol afschuw hoor ik mijn kleinkinderen roepen: ‘Jullie záten op een stoel?’

null Beeld

We brengen de meeste tijd van de dag zittend op een stoel door. Mijn havermoutpap gaat er ’s ochtends zittend in, daarna werk ik zittend achter mijn computer, na het avondmaal blijf ik gerust nog even op mijn kontgat zitten voor koffie, om vervolgens neer te ploffen op een stoel in het theater, café, park of de bioscoop. Iedereen weet dat het belangrijk is om te bewegen, maar zijn we er wel bewust van hoe slecht zitten is? ‘Zitten is het nieuwe roken.’ Terwijl ik op yogaretraite ben in Umbrië, komt deze slogan meerdere malen voorbij. Als ik de wetenschappelijke artikelen mag geloven, stevenen we met ons zittende bestaan regelrecht af op hart- en vaatziekten, diabetes, ongewenste biochemische reacties in het lichaam en zelfs een vroegtijdige dood.

Nog niet zo heel lang geleden wisten we van de schadelijke gevolgen van roken weinig af. Op een verjaardagsfeestje stond op de hapjestafel, naast de plakjes leverworst, gewoon een bekertje met sigaretten. Tijdens mijn yoga-uitje doen we niets anders dan in beweging blijven, we groeten de zon in poses genoemd naar dieren uit dierentuin en/of savanne. We glijden van de ene houding in de andere. Na de drie uur durende ochtendsessie zwemmen we wat of doen we een loopmeditatie door de boomgaard. ‘s Avonds sluiten we de dag af met nog een yogasessie. De langste zit is niet op een stoel, maar in kleermakerszit. Terwijl ik mijn chakra’s zou moeten openen, kan ik alleen maar denken: ik wil een Bossche bol en fatsoenlijk zitten.

Ik begon te fantaseren over dingen die ik nú vanzelfsprekend vind, maar die ons over 50 jaar als belachelijk in de oren zullen klinken. Vol afschuw hoor ik mijn kleinkinderen roepen: ‘Wat!? Jullie dronken uit plastic flessen? Wisten jullie dan niet dat je daar hormonale disbalansen van krijgt.’ Of: ‘Jullie gingen met het vliegtuig als je daar zin in had? Wisten jullie dan niet dat je zes jaar geen vlees moet eten om een vlucht naar Thailand te compenseren?’ (‘Jawel’, antwoord ik dan, ‘maar we negeerden de feiten gewoon’). ‘Jullie záten op een stoel? En iedereen vond dat normaal?’

Is een zitvrije toekomst denkbaar? Of is het zitten onoverkomelijk verankerd in onze leefstijl en werkinrichting? In een wereld zonder stoelen sterven we vast vanwege heel andere redenen. Een van de deelnemers kwam uit milieuoverwegingen niet per vliegtuig maar met de trein vanuit Zürich naar de retraite. Ik heb daar bewondering voor; zij leeft bewust, maar daarvoor heeft ze in plaats van anderhalf uur vliegen, wel zestien uur zittend in een trein doorgebracht.

Moet de bureaustoel bij het grofvuil? Hoe (on)gezond zitten nou echt is

De Gids verzamelde alle belangrijke en minder belangrijke feitjes rondom het zitvraagstuk. Zoals: de zitgrens lijkt te liggen op 7 à 8 uur per dag. Voor elk uur dat we langer zitten, neemt de kans op vroegtijdig overlijden toe. Op eigen risico te lezen vanuit bureaustoel of bank.

Meer over