Vlaams nationalist Bart de Wever hoofdgast bij de Volkskrant op Zondag

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, partijleider van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, favoriet mikpunt van links Vlaanderen en ooit winnaar van de quiz 'de slimste mens', is zondag de hoofdgast in het debatprogramma de Volkskrant op Zondag in de Rode Hoed in Amsterdam.

N-VA-leider Bart De WeverBeeld AFP

De Wever laat zich niet vaak interviewen en al helemaal zelden in Nederland. Zijn bezoek staat in het teken van de komende Europese verkiezingen. De Wever ziet zichzelf als Vlaams nationalist en zal spreken over de plaats van Vlaanderen in Europa. Op de dag van de verkiezingen voor het Europarlement, kiest België ook zijn federaal parlement. Goede kans dat de N-VA daarin voor een grote doorbraak staat.

De Wever is de Vlaamse favoriet voor het premierschap van België. Maar tot nu toe heeft hij steeds ontkend dat hij geïnteresseerd is. 'Ik ben burgemeester van Antwerpen.' Doel van De Wever is een onafhankelijk Vlaanderen als lid van de Europese Unie. Om die reden is hij het mikpunt van hoon en afkeer van progressieve Vlamingen, die zijn N-VA afschilderen als hetzij een neoliberale dekmantel, hetzij als het voertuig van de xenofobe, rechtse burgerij. De Wever blijft zelf evenwel zorgvuldig uit de buurt van Filip Dewinter en zijn Vlaams Belang.

Andere gasten zijn europarlementariër Derk Jan Eppink en economen Barbara Baarsma en Arnoud Boot. Oud-politicus Frits Bolkestein zal een column uitspreken. De Volkskrant op Zondag vindt plaats in De Rode Hoed in Amsterdam, aanstaande zondag 13 april.

Meer over