De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Via data is mijn Prius nu een katalysator armer: aan de 1.800 Google resultaten te zien niet als enige

Olaf Tempelman artikel Column Beeld .
Olaf Tempelman artikel ColumnBeeld .

Mijn Toyota Prius was acht jaar oud toen ik hem kocht. Nooit iets mee gehad. Vlak voor zijn twaalfde verjaardag knettert hij bij het starten onder mijn achterwerk uit. Er komt een verschrikte buurvrouw naar buiten. Gerustgesteld gaat ze weer naar binnen: geen drone-aanval van ayatollah Khamenei, gewoon iets met de auto van nummer 9. In Oost-Europa had ik een Volvo die vreselijk ging knetteren als de uitlaat door het slechte wegdek los ging zitten.

En dus bel ik de pechhulp of ze mijn uitlaat kunnen komen vastzetten. De man zegt meteen dat er niets met mijn uitlaat is. ‘Wist u niet dat uw katalysator is gestolen?’ Nee, dat wist ik niet. ‘Google maar op: Prius katalysator gestolen.’ 1.800 zoekresultaten. Behalve in mijn straat zijn de katalysatordieven overal in Nederland al geweest. Ze hebben het op de Prius gemunt omdat je de katalysator in 30 seconden wegsnijdt en het metaal ‘ergens in het buitenland’ 100 euro opbrengt.

Speuren die dieven alle Nederlandse straten af naar Priussen? De jongen van de takelwagen moet lachen om zoveel analoge naïviteit. ‘Die dieven hebben data meneer!’ Data: tot mijn katalysator werd gestolen dacht ik bij dat woord aan Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica en verzekeringen die online patiënten natrekken.

Maar dat datatijdperk is net zo goed het glorietijdperk van katalysatordieven. Die hoeven maar een beetje online te rommelen om erachter te komen waar ’s nachts waarschijnlijk Priussen voor de deur staan. Met Google Maps stippel je een route uit van Prius-adres naar Prius-adres en ’s ochtends rijd je met een bak vol katalysatoren het land uit.

Ik blijk niet tegen katalysatordiefstal verzekerd. De jongen van de takelwagen weet dat een katalysator ongeveer zeven keer zoveel kost als het metaal ‘ergens in het buitenland’ opbrengt. Als ik even flink moet vloeken, zegt hij: ‘Misschien is crowdfunding iets voor u.’

Meer over