De Kwestie

Versnelt covid de Aziatische hegenomie in de economie van de 21ste eeuw?

null Beeld -
Beeld -

De VS, ondanks vier jaar Trump nog altijd het rijkste land op de aardbol, is het hardst van alle landen getroffen door covid-19. Deze week maakte een asgrauwe Joe Biden in een speech die in dramatiek het tegengestelde was van een persconferentie van Mark Rutte, de 500 duizendste dode bekend.

Het is een van de paradoxen van deze pandemie; dat die het hardst toeslaat in de rijkste landen. Een jaar geleden werd nog verwacht dat de minder ontwikkelde landen de zwaarste klappen zouden krijgen.

In landen als India of Vietnam zou de medische zorg veel minder hoogstaand zijn. Daarnaast zouden in de chaotische steden lockdowns nauwelijks werken. Overheden missen de financiële ruimte om mensen schadeloos te stellen. Velen moeten blijven werken om niet van de honger om te komen.

Maar de werkelijkheid is anders. Het NOS Journaal liet dinsdag beelden zien van de ontmanteling van enorme hallen die in India waren ingericht voor de opvang van covid-patiënten. Weliswaar is India met Brazilië het hardst getroffen van de opkomende landen – 156 duizend doden – maar op een bevolking van 1,3 miljard zielen, zijn dat er ‘maar’ 113 op de miljoen inwoners.

Dat is veel minder dan Nederland – 894 coronadoden op de miljoen inwoners – Zweden (1253) , de VS (1550) en België (1889). Zelfs het steenrijke piepkleine en overgeorganiseerde Liechtenstein – 54 coronadoden of 1414 per miljoen inwoners – doet het veel slechter dan alle Aziatische landen.

In Vietnam, met ruim 100 miljoen inwoners, zijn er maar 34 covid-doden te betreuren, in Thailand 83, in Hongkong 197, in Zuid-Korea 1576, in Singapore 29 en in Taiwan 946. En dat zijn niet allemaal bananenrepublieken waar de overheden cijfers manipuleren en niet wordt getest.

Dat in India relatief veel minder doden vallen, zou te maken kunnen hebben met een jongere bevolking en het feit dat ze vanwege andere besmettelijke ziekten eerder immuun zijn voor covid. Misschien heeft het te maken met de verweking van de westerse samenleving, zoals Max Pam dat noemde. We douchen en wassen onze handen zo vaak dat ieder virusje meteen dodelijk is.

De Bank of America verwacht dat de economie van Vietnam dit jaar met 9,5 procent groeit, tegen 2,9 procent in het coronajaar 2020. Thailand, dat veel afhankelijker is van het toerisme, verwacht dit jaar een groei van tussen de 3 en 5 procent.

De Aziatische landen zijn niet alleen qua aantal doden veel minder hard getroffen door corona, maar ook economisch. De export van deze landen is in 2020 grotendeels in stand gebleven. En dat is ook te danken aan de stimuleringsplannen hier.

Al het geld dat Wopke Hoekstra en zijn westerse collega’s in de economie pompen plus het geld dat de centrale banken bijdrukken, wordt voor een groot deel besteed in Azië, hetgeen ook blijkt uit het enorme tekort aan zeecontainers.

En dat is het gebied waar het virus vandaan kwam.

Meer over