Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Verleng niet zomaar de kerstvakantie’

De lezersbrieven van vrijdag 26 november

Leerlingen van het Amsterdams Lyceum dragen een mondkapje tijdens de inloop van de les.  Beeld ANP
Leerlingen van het Amsterdams Lyceum dragen een mondkapje tijdens de inloop van de les.Beeld ANP

Brief van de dag

Het Outbreak Management Team laat onderzoeken of de kerstvakantie van de scholen moet worden verlengd. Wanneer dat advies zou worden overgenomen, zou dat de zoveelste koerswijziging zijn in het coronabeleid voor de scholen.

Eerst maanden dicht, daarna moesten de scholen na de zomer per se open blijven, want scholieren droegen weinig bij aan de verspreiding van het virus. Toen in september de besmettingen weer gingen oplopen, werd niet ingegaan op suggesties om de herfstvakantie met een week te verlengen, zodat de maximale incubatietijd binnen die vakantie zou vallen.

Nu wordt geconstateerd dat die vakantie wel invloed heeft gehad op het aantal besmettingen, wordt overwogen om de kerstvakantie drie weken te laten duren. Drie weken is meer dan twee keer zolang als de maximale incubatietijd, dus je kunt vraagtekens zetten bij de effecten van die extra week.

Ik begrijp dat het lastig is, omdat we te maken hebben met een situatie die in ons leven niet eerder is voorgekomen, maar laat je leiden door gemeten gegevens. Hier is mijn advies: hou de kerstvakantie op twee weken, meet de effecten op de besmettingsgraad en laat daarvan afhangen of je de voorjaarsvakantie met een week verlengt.

Kees IJzerman, docent Engels, Eindhoven

Partijkartel

Door de chaos bij Forum voor Democratie overweeg ik een hartstochtelijk aanhanger van het partijkartel te worden, de favoriete steen des aanstoots van Thierry Baudet. Niemand zou er meer profijt van hebben gehad dan hij. In een politieke partij worden kandidaten geselecteerd op opleiding, ervaring, netwerk en persoonlijkheid alvorens te worden klaargestoomd voor het echte werk. De soap van afgelopen week laat zien dat ook grote talenten door het ijs kunnen zakken in het ingewikkelde construct dat we parlementaire democratie noemen.

Hierin schuilt het grote verschil met Geert Wilders, ontdekt en opgeleid door Frits Bolkestein en Mark Rutte. De PVV-voorman snapt hoe op het Binnenhof de hazen lopen en weet dat in een vereniging de leden de baas zijn. Als je geen partij-apparaat met doorgewinterde vertrouwelingen hebt, moet je dat niet doen.

Wilders is een van de langst zittende parlementariërs. Daardoor kent hij de mores als geen ander. Zijn huzarenstukje is dat hij er in slaagt zich voor te doen als buitenstaander die de mond wordt gesnoerd. Baudet maakt ook theater, maar is en blijft een outsider die het politieke klasje heeft overgeslagen. Dat kost hem nu de kop.

Armand Leenaers, Heerlen

Islamofobie

Opvallend dat de appjes van JFvD die de aanleiding vormden voor de onrust bij Forum voor Democratie in alle verslaggeving wel geduid worden als antisemitisch, racistisch en nazistisch, maar dat nergens islamofobie of moslimhaat wordt genoemd. Er werd in de appgroep letterlijk gepleit voor ‘95 procent blank en 0 procent moslims’ in Nederland. Ofwel, 5 procent niet-witte mensen willen ze hier nog wel tolereren, maar moslims sowieso niet.

Is islamofobie zo genormaliseerd in ons land dat het zelfs niet meer benoemd wordt? Het is niet een jongerenpartij, maar de op één na grootste politieke partij in Nederland die in notabene haar partijprogramma dezelfde wens van 0 procent moslims uitspreekt: deïslamiseren, sluiting van moskeeën, een koranverbod, nul migranten uit moslimlanden en een verbod op islamitische uitingen zijn enkele praktische uitwerkingen hiervan. Kan de Volkskrant een stevig tegengeluid laten klinken?

Neeldert van Laar, Utrecht

Maradona

Opvallend hoe Willem Vissers de sterfdag van Diego Maradona verbindt met die van George Best. Beiden een voorbeeld van het wanstaltige en vernietigende karakter van topsport op het moment dat met het grote geld en daarmee weelde, verlokkingen, verkeerde vrienden en mee-eters hun intrede doen. Maradona de beste voetballer aller tijden? Het zal wel, ik zie vooral een levensverhaal dat al zielig werd toen de man nog op het veld stond.

Kees Verhaar, Den Haag

Olifant

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is onder andere verantwoordelijk voor het houden van 3,8 miljoen koeien, 12,1 miljoen varkens, 100 miljoen kippen, 550 duizend schapen, 476 duizend geiten, 700 duizend nertsen en 1 olifant. Deze cijfers zijn van het CBS. Al deze beesten tezamen zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van onze stikstofuitstoot, hebben een nadelige invloed op de kwaliteit van onze natuurgebieden door ammoniakproductie en belemmeren activiteiten in de woningbouw.

In haar wijsheid heeft de minister nu besloten, dat die ene gepensioneerde circusolifant, Buba, Nederland moet verlaten. Stop met deze hypocrisie en voor-de-bühne-acties. Pak de echte olifant in de Kamer aan, en maak op zijn minst een begin met een effectief beleid om de veestapel in Nederland te reduceren.

Hans Moonen, Utrecht

Zorg en werk

Er is een niet goedkope, maar wel effectieve manier om zorg en werk 50-50 te verdelen tussen twee partners: ga niet samenwonen. Ook niet als er kinderen komen. Spreek dan direct co-ouderschap 50-50 af en niet pas als je bent gescheiden. Ieder heeft in zijn/haar huis de volledige verantwoordelijkheid voor de zorgtaken. Ga zo vaak bij elkaar op visite en logeren als je leuk vindt. En bemoei je niet met hoe de ander invulling geeft aan de zorgtaken. Tevens een manier om je relatie fris te houden.

Margriet Noordhuizen, Rotterdam

Meer over