Commentaar

Verkiezingsfiasco maakt Palestijnse regering zwakker dan ooit

Dat Palestijnen na vijftien jaar weer niet kunnen stemmen, maakt de positie van president Abbas alleen maar zwakker. Dat is niet alleen voor de Palestijnen een probleem.

Aanhangers van Hamas betogen in Jeruzalem tegen het besluit van de Palestijnse president Abbas om de verkiezingen uit te stellen. Beeld AP
Aanhangers van Hamas betogen in Jeruzalem tegen het besluit van de Palestijnse president Abbas om de verkiezingen uit te stellen.Beeld AP

De hoop op verandering, die bij de Palestijnen allang onder een dikke laag ellende ligt begraven, flakkerde even op toen er in januari verkiezingen werden uitgeschreven. Enthousiast liet 93 procent van de stemgerechtigden in de Palestijnse gebieden zich registreren, blij zich eindelijk weer te kunnen uitspreken over de leiders.

Het was lang geleden dat ze naar de stembus mochten. De 85-jarige Mahmoud Abbas werd in 2005 tot president verkozen, en in 2006 waren er voor het laatst parlementsverkiezingen. Deze werden toen gewonnen door het radicaal-islamitische Hamas, wat een jaar later tot een korte, bloedige burgeroorlog leidde. Hieruit kwam de huidige politieke realiteit voort: Hamas bestuurt Gaza, en Fatah (van Abbas) de Westelijke Jordaanoever.

De hoop dat hier misschien een einde aan komt, is vorige week weer snoeihard de grond ingeboord toen Abbas de verkiezingen uitstelde. De formele reden is dat Israël maar niet wilde bevestigen of er in Oost-Jeruzalem gestemd kan worden, en ‘deelname van ons volk moet ook in Jeruzalem zijn gegarandeerd’, aldus Abbas. Maar volgens insiders was Abbas vooral bang dat zijn Fatah de verkiezingen zou verliezen. Niet alleen van Hamas, maar ook van twee afsplitsingen van zijn eigen partij die het heel goed deden in de peilingen.

Opgelucht

In Israël werd, in stilte, opgelucht ademgehaald. Het maakt voor hen niet uit dat Fatah door en door corrupt is, want de partij werkt prettig met Israël samen, en weet de rust op de Westelijke Jordaanoever grotendeels te bewaren. Wat als Fatah haar macht verliest aan andere partijen, en misschien zelfs aan Hamas? Dat is een schrikbeeld waar ook de internationale gemeenschap, inclusief de Arabische buurlanden, niet aan moet denken.

Toch mag dat geen reden zijn om een democratisch proces maar te laten schieten. De veiligheidssituatie in de Palestijnse gebieden is uiterst fragiel, en de positie van de toch al impopulaire Abbas is hiermee alleen maar zwakker geworden. Deze 85-jarige president kan niet eeuwig blijven zitten, en het is in ieders belang, niet alleen van de Palestijnen, dat hij een stap opzij doet voor een nieuwe generatie politici, die het falende politieke systeem nieuw leven kan inblazen.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over