Het nieuwe etenVegetarische spreads

Vegetarische kipkerrie- en tonijnsalade zijn een welkom alternatief voor hummus

Het nieuwe eten: vegetarische spreads van de Vegetarische Slager Beeld
Het nieuwe eten: vegetarische spreads van de Vegetarische Slager

Dat de Vegetarische Slager bezig is met een gestage overname van het vleesschap in de supermarkt, zal niemand zijn ontgaan. Inmiddels zijn hun speckjes, gehackt en kipstuckjes – de foute spelling moet verwarring met echt vlees voorkomen – tot in Zuid-Korea te koop.

Met de Vegetarische Tonynsalade en de Veganistische Kip-kerriesalade keert de Vegetarische Slager zich dit keer tot de dips, smeersels en spreads. Voor de plantaardige eters onder ons een welkome afwisseling van de bietenhummus, erwtenhummus, dadelhummus, mangohummus, avocadohummus, pestohummus en ga zo maar door. Zelfs vegetariërs willen wel eens iets anders op een toastje tijdens de borrel.

Bij beide salades is het eerste ingrediënt zonnebloemolie. Oei. Vooral de Tonynsalade is met ruim 500 calorieën per ieniemini kuipje zeker geen lichte dip. Goed, zo komen vegetariërs en veganisten ook eens van hun ik-eet-alleen-maar-sla-imago af.

Maar dan: de smaak. De Kip-kerriesalade is lekker romig, een tikkeltje zoet en smaakt naar kerriemayo en nostalgie. Enige minpuntje is dat er in verhouding met de nepkip wel erg veel wortel en erwt in zit. De Tonynsalade is nog beter: vissig met een bite van zilverui en augurk. Nauwelijks van echt te onderscheiden. Of, zoals de notoire vishater uit het huishouden zei: ‘Gadverdamme, dat stinkt naar kattenvoer!’ En wat zijn katten in ieder geval niet? Juist ja: vegetarisch.

Cijfer: 8

Meer over