Lezersbrieven3 april 2019

Van dit soort politiek krijg ik een vieze smaak in de mond

Redactie
 Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, samen met Henk Krol (50Plus) in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, samen met Henk Krol (50Plus) in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Brief van de dag: Vieze smaak

Tot mijn schrik lees ik op 2 april in de Volkskrant dat 50Plus overweegt om in de Eerste Kamer tegen de klimaatwet te stemmen.

De reden is dat er mogelijk 50Plus-kiezers zijn overgestapt naar FvD.

En om zetels te behouden gooi je je eigen standpunten dan maar over de heg.

Jammer voor de kiezers die wel op 50 Plus hebben gestemd. Maar dáár doe je het als partij toch voor. Voor degenen die jou hebben gekozen met jou standpunten en niet voor degenen die anders stemden.

Stel je voor dat mijn vegetarische slager vlees door zijn producten gaat verwerken omdat er toch meer klanten te trekken zijn als zijn waren meer naar vlees smaken.

Van dit soort politiek krijg ik een vieze smaak in de mond.

Maria Friedrich, Amstenrade

Moluks

Wat gebeurt er als een Moluks gezin geweerd wordt in een niet Molukse wijk? Dan staat Nederland op z’ n kop. Het heeft niets met cultuur te maken maar met acceptatie en naastenliefde!

Ank van der Spek, St.-Michielsgestel

Kalversterfte

Op veel melkveebedrijven sterft een groot percentage pas geboren kalveren (Ten eerste, 2 april). ‘Prioriteiten liggen niet bij de kalfjes, want die leveren weinig op’, zegt voormalig veearts Schouten. Elke jaar moet een koe een kalf krijgen om de melkproductie op gang te houden.

Melkveehouders hebben voor vervanging van hun koeien slechts behoefte aan de beste vrouwelijke exemplaren. 70 procent van de geboren kalveren is overbodig en belandt in de overvolle vleesproductie. Van een kalf meer of minder ligt men niet wakker. Een goede reden om veganist te worden, want door de consumptie van zuivelproducten houden we de vee-industrie in stand. Consumenten die een vegan leefwijze hanteren, laten naast vlees alle producten van dieren staan.

Corrie van Schaik, Enkhuizen

Elk kalf telt

Schaamteloos wordt de kalversterfte weer goedgepraat met ‘ach, het zijn maar excessen’ (Ten eerste, 2 april). Je moet echter al aardig wat excessen tegenkomen wil je op 13,3 procent sterfte binnen een jaar komen. Elf procent haalt zelfs de eerste twee weken niet.

Maar bij die percentages stopt het helaas nog niet. Voor het gemak worden de 50 stiertjes per honderd geboren kalveren, die ‘voor een paar tientjes’ meteen naar de slacht gaan, onder het tapijt gemoffeld. Van de overige 50 kalveren moeten er 30 de melkproductie in stand houden. De resterende 20, waarvan het lot mij uiterst dubieus lijkt, worden eveneens verkocht, want blijkbaar van geen (economische?) waarde.

Het aantal kalveren dat het eerste jaar niet haalt ligt dus dichter bij de 70 procent dan bij de 11 tot 13 procent waarmee de sector reclame maakt (5 tot 10 procent is een ‘mooi streven’). Hoe lang moeten we nog wachten, alle andere ‘excessen’ nog vers in het geheugen, op een motie van wantrouwen voor onze landbouwminister Schouten?

Kees Koedooder, Loenersloot

Risico op bekering

In de Stekel van Olaf Tempelman (‘Voorkeur voor uitersten’, 2 april) heeft hij het over ‘risico op bekering tot de islam’ van PVV’ers. Past in de tendens om alles een risico te vinden, zelfs regen (‘risico op regen’) maar in de Stekel (en in het weerbericht) had natuurlijk ‘kans op’ moeten staan.

Ellen de Wolf, Utrecht

Prachtpersiflage

Wat een geslaagde 1-aprilgrap, het bericht van de op non-actief gezette homoseksuele priester Pierre Valkering op uw site en daarna op de voorpagina. De avond daarvoor al had het NOS Journaal de primeur van deze grap, met Wim de Bie als onnavolgbare vertolker van deze geestige geestelijke in een schitterende roomse entourage. Koot&Bie gelukkig weer helemaal terug...

Peter van Rijn, Rheden

Lekker, zomer- én wintertijd

Wat een dwaas idee om de zomer/wintertijd af te schaffen. Wie prefereert de duisternis boven het licht, het laatste dat nog gratis is? Lange zonnige zomeravonden stemmen mij vrolijk. De mensen verstoppen zich na hun werkdag niet meer in hun holen. Er wordt gefietst, gesport, de horeca vaart er wel bij. Dus geen wintertijd? Jawel, want wie wil in december tot 10 uur wachten voor de eerste sprankjes licht? Bioritme effecten zullen door de duistere ochtendspitsen met schoolgaande kinderen teniet worden gedaan. Blijf van de zomer/wintertijd af!

John Mertens, Elsloo

Prins op witte paard

Twee geëmancipeerde vrouwen (Geachte redactie, 2 april) snappen niet dat sommige vrouwen het romantische gevoel van ‘de prins op het witte paard’ nog steeds koesteren. Opmerkelijk dat ze kennelijk zelf geen enkele moeite hebben met het geromantiseerde en stoffige instituut van het huwelijk waarin kerk en staat zich bemoeien met de intieme relatie tussen twee mensen. Als je de romantiek maar onzin vindt kan ook dat tegenwoordig veel zakelijker geregeld worden.

Ton ten Barge, De Heurne

Meer over