ColumnThe New York Times

U hebt veel achter u kunnen laten in 2019, maar niet Donald Trump

Het wordt voor Trump een jaar van de ene bijeenkomst na de andere.

Gail Collins
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania tijdens een bijeenkomst in Maryland, eind december. Beeld Reuters
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania tijdens een bijeenkomst in Maryland, eind december.Beeld Reuters

We zijn nu officieel begonnen aan de mars door het nieuwe jaar. U hebt veel achter u kunnen laten, maar niet Donald Trump. Wat was het fijn geweest als hij zich op zijn minst koest had gehouden tot alle kerstbomen waren afgetuigd.

Maar nee, vrijdag hield hij een bijeenkomst in Miami voor zijn evangelische achterban, als reactie op het redactioneel commentaar in Christianity Today, waarin hij ‘moreel verdwaald en verward’ wordt genoemd.

Verdwaald? Hoezo? Hij zit gewoon waar hij zit.

De King Jesus International Ministry Church, waar de bijeenkomst plaatsvond, heeft een grote Spaanstalige congregatie en voorganger Guillermo Maldonado had zijn parochianen opgeroepen om naar Trumps toespraak te komen luisteren, ook als ze ‘geen papieren’ hebben.

Desgevraagd zei Maldonado alleen maar: ‘Ik ben niet dom.’ Misschien doelde hij op Trumps bedrijven, die niet zoveel werk maken van de controle op werknemers zonder papieren. Trumps wijnmakerij in Virginia is er pas deze week aan toegekomen om enkele daar al lang werkende mensen te ontslaan. Natuurlijk had dat niets te maken met het feit dat het lastig is om andere mensen te vinden voor dit zware, slechtbetaalde werk. Het was gewoon… papieren rompslomp.

Maar goed, de politiek in 2020: voor Trump wordt het een jaar van de ene bijeenkomst na de andere. En de Democraten zitten nog steeds met vijftien presidentskandidaten. Als u er twaalf kunt noemen bent u geslaagd. Dat is waarschijnlijk meer dan Trump. Op zijn bijeenkomsten noemt hij meestal alleen Elizabeth Warren (‘Lijpe Pocahontas’), ‘Slaperige Joe’ Biden en Pete Buttigieg, over wiens achternaam hij graag grapjes maakt.

‘U gaat zo de beste toespraak van uw leven horen’, zei Trump tegen zijn publiek bij een recente bijeenkomst in Michigan, na te hebben gememoreerd dat hij er een jaar of tien eerder tot Man van het Jaar was verkozen. ‘Ongelooflijk, toch?’

Inderdaad. FactCheck.org ploos het uit en stelde vast dat Trump het had over een diner in 2013 bij een organisatie van de Republikeinse Partij. Van bijzondere eervolle vermeldingen was geen sprake, laat staan dat hij tot ‘Man van het Jaar’ was uitgeroepen.

Ik vind dat onze president dit soort tegenspraak niet over zijn kant kan laten gaan. Stuur Rudy Giuliani naar Michigan om dit te onderzoeken.

Ach, Rudy. We kunnen niet aan 2020 beginnen zonder een gokje te wagen op wat hij nu weer gaat doen. Hij lijkt leiding te geven aan de belangrijkste initiatieven op het terrein van de buitenlandse politiek van deze regering, ondanks dat hij A) niet in overheidsdienst is; B) privézaken doet met veel van de sleutelfiguren die hierbij betrokken zijn; en C) op zijn minst lichtelijk geschift is.

Hoe denkt u dat het Giuliani in het nieuwe jaar zal vergaan? Een kabinetspost? Een aanklacht door de FBI? Overplaatsing naar een ontwenningskliniek? Misschien wel alle drie.

In Michigan vertelde Trump over een man die hem vertelde dat zijn vrouw hem altijd als een loser had gezien, totdat de waarde van zijn pensioenbelegging begon te stijgen. ‘Ik sta nu 72 procent hoger, Sir. Ze denkt dat ik een financieel genie ben. Ze is helemaal gek op me.’

Twee dingen: ten eerste lijkt me dit geen erg stabiel huwelijk. Ten tweede: als Trump anekdotes gaat vertellen, spreekt bijna iedereen die hij citeert hem aan met ‘Sir’. Zou daar iemand van zijn vrijgesteld? Misschien Melania.

Het nieuwe jaar zal ongetwijfeld nieuwe dingen brengen. Zo is Trump onlangs begonnen met af te geven op de milieubeweging die pleit voor minder watergebruik. Op de avond dat de impeachmentprocedure aanving, begon hij te tieren over waterbesparende wc’s, die je volgens hem ‘tien keer’ moest doortrekken. Daarbij wees hij op een verslaggever in het publiek en zei: ‘Niet ik, natuurlijk, niet ik. Maar jij. Hij.’

Denkt u dat die verslaggever thuis vertelde dat de president van de Verenigde Staten hem had uitgekozen als iemand die een heleboel water nodig heeft na wc-bezoek? Zou hij verbijsterd zijn geweest? Gegeneerd? Geschokt?

Wat u ook voelde, Sir, we leven met u mee.

Vertaling Leo Reijnen

Meer over