Ingezonden brieven

Tweede Kamer, let ook op de onbedoelde gevolgen van een wet

De ingezonden lezersbrieven van maandag 1 maart.

Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) tijdens een debat naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Beeld ANP
Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) tijdens een debat naar aanleiding van de toeslagenaffaire.Beeld ANP

Brief van de dag

Een parlementaire commissie heeft onderzoek gedaan naar de problemen bij uitvoeringsinstanties, zoals de Belastingdienst. ‘De Tweede Kamer moet zich beter verdiepen in wetgeving en de gevolgen daarvan’, lees ik in het artikel in de Volkskrant van vrijdag 26 februari.

Mag ik u een casus voorleggen? Man gaat vier jaar werken in het buitenland en schrijft zich uit uit de gemeentelijke basisadministratie. Het koophuis wordt aangehouden. Vrouw blijft achter met jongste kind, want die moet eindexamen doen. Verkassen in een laatste schooljaar is niet gewenst. Wat man en vrouw niet wisten, is dat op dit moment er geen sprake meer is van één huishouden. Man is hoofdbewoner (hoewel vrouw gewoon meebetaalt aan de hypotheek), mag zijn huis wel leeg laten staan, maar mag er niemand in laten wonen, ook niet zijn echtgenote en zijn kind. Die worden aangemerkt als ‘derden’. Het gevolg: een flinke aanslag van ruim 10.000 euro.

Kind haalt het eindexamen, gaat studeren en vrouw vertrekt naar haar man. Ander kind stopt met studie en man en vrouw zijn zo dom om tegen dat kind te zeggen: kom maar weer thuis wonen. Wij zijn er toch niet, er is iemand die voor het huis zorgt, kortom een win-winsituatie.

Helaas. Kind had een eigen huishouden en wordt dus nu ook aangemerkt als derde. Weer een aanslag voor het volgende jaar en de twee jaren die nog volgen.

Man en vrouw besluiten de beslissing aan te vechten bij de rechter. Weinig hoop op resultaat, maar het rechtsgevoel wil toch ook bevredigd worden. Wat zegt de vertegenwoordiger van de Belastingdienst? Met mijn menselijke pet op, ben ik het met u eens. Het is raar dat u als echtgenote en uw kinderen als derden worden aangemerkt. Maar ja, de wet. Ik kan niet anders. De rechter verwijst naar de jurisprudentie en zegt eigenlijk met zoveel woorden: ik kan niet anders.

De wet waar we het over hebben is uit 2001 en wil het vermogen uit tweede woningen belasten. Op zich te begrijpen. Maar we hebben het hier over de enige eigen woning die het echtpaar heeft. De rechter moet nog uitspraak doen, maar veel vertrouwen hebben we er niet in.

Tweede Kamer, als u een wet aanneemt, wilt u dan alstublieft goed naar de onbedoelde gevolgen kijken die een wet ook kan hebben? Wij zijn niet zielig, hebben een goede financiële basis. Maar ons spaargeld is wel weg.

Anita Smits, Pijnacker

Marten Toonder

Sylvia Witteman daagt de lezers van haar column ‘Vuistje’ uit een oordeel te geven over het oorlogsverleden van Marten Toonder, de tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes: was hij goed of fout? Toonder werd na de oorlog veroordeeld voor collaboratie, maar naar eigen zeggen schreef hij in de ‘foute’ Telegraaf en sloot hij een contract met de UFA in Berlijn als dekmantel voor zijn verzetswerk. Vast staat dat hij anti-Duitse spotprenten in het verzetsblad Metro heeft getekend en Duitse stempels heeft vervalst. De Toonderstudio’s waren verder betrokken bij het opzetten van een illegale drukkerij in Amsterdam. Voor dat werk ontving Toonder op 22 oktober 1982 het Verzetsherdenkingskruis.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Kookboek

Tommy Wieringa breekt een lans voor het kookboek De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan. Volkomen mee eens, daarom hierbij een voorbeeldje van haar enthousiasmerende taalgebruik. Uit het recept voor Ragú (Bolognesesaus): ‘De vereniging van tagliatelle (lintnoedels) en ragú is een huwelijk dat in de hemel is gesloten.’ Eet smakelijk.

Willem Luijt, Den Haag

Vrijen

Al een jaar lang overtreed ik de wet. Ik vrij namelijk met iemand die niet hetzelfde huisadres heeft als ik. Het kabinet gaat er vanuit dat vrijende mensen in één huis wonen.

Al veel jaren geleden heb ik besloten mijn huishouden niet te willen delen met de persoon waarmee ik een liefdesrelatie heb. Ik mag bij mijn minnaar volgens wetgeving op bezoek, mits wij 1,5 meter afstand bewaren. Zijn bed is echter maar 1,4 meter breed. Het kabinet en het parlement zijn het er dus over eens dat ik al een jaar lang niet mag vrijen met mijn geliefde. Schande.

Margriet Noordhuizen, Rotterdam

2 procent

In het interview met de twee hoofdredacteuren zegt Pieter Klok dat ‘volgers van Viruswaarheid een sterftecijfer van 2 procent minder erg vinden dan hun vrijheid inleveren’. Corona heeft geen sterftecijfer van 2 procent. Van de mensen die het krijgen heeft 98 procent geen of slechts lichte klachten. 2 procent wordt erger ziek en 0.23 procent overlijdt. (Bron: RIVM) Dit om het perspectief even juist neer te zetten.

Trea van Vliet, Biggekerke

Meer over