OpinieLezersbrieven

Tv-bejaarden brengen kinderen nog iets bij

De ingezonden brieven van donderdag 13 september.

Maarten van Rossem. Beeld KRO-NCRV
Maarten van Rossem.Beeld KRO-NCRV

Het zou beter zijn als de kinderen van Charles Dumas (‘De publieke omroep is hopeloos ‘verMaxt’, O&D, 11 september) bij het kijken naar De slimste mens of Twee voor twaalf niet zouden weglopen, maar bleven zitten, dan konden zij misschien nog iets leren van de ‘bejaarden’ die deze tv-programma’s maken en presenteren.

De enige reden dat déze ‘oudjes’ (mijn man en ik, die overigens nog volop werken) naar deze programma’s kijken, is Maarten van Rossem, die af en toe nog iets verstandigs te berde brengt. Bij Per seconde wijzer, waar de inhoudelijke Kees Driehuis helaas is vervangen door de geëxalteerde schreeuwlelijk Erik Dijkstra, zijn wij al afgehaakt.

De ‘messcherpe’ Anne Fleur Dekker en haar collega-‘Slimste’ kandidaten mogen dan alles weten van spuiten en slikken, bij een vraag over de datum van de Slag bij Nieuwpoort blijft het angstwekkend stil.

God verhoede dat deze nerveus lispelende ‘slimmeriken’ Jeroen Pauw, Astrid Joosten of Rob Trip gaan opvolgen. Dat zal de ontwikkeling van uw kinderen zeker niét stimuleren. Laten we toch gewoon accepteren dat televisie nog uitsluitend het medium is voor ouderen. Het succes van omroep MAX zegt genoeg.

Ine van den Boer, Voorburg

ING

Het is niet te geloven wat je leest: het OM heeft intensief gezocht naar ING-medewerkers om te vervolgen. Dat lukte niet: justitie kon strafbare feiten niet individueel aan personen toekennen (Ten eerste, 12 september). Zijn er dan geen functiebeschrijvingen met taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden opgesteld bij ING? Of wel, maar dan zo slim dat je er niet uitkomt? Het wordt tijd dat ze dan nu wel zo spoedig mogelijk opgesteld worden en wel zo dat individuele personen wel verantwoordelijk kunnen worden gesteld.

Je mond valt toch open bij de openbaring van het opereren van een bank die al eens was omgevallen en weer overeind werd gezet met ons belastinggeld. Een dergelijke bank zou na een dergelijke mega-injectie van ons allen voor eeuwig moeten worden bestuurd door ons allen en niet door een rijtje personen die elkaar per definitie de hand boven het hoofd houden omdat ze elkaar zo goed kennen.

Dan blijft alles bij het oude.

J. van der Klooster (76), Almere gepensioneerd civiel ingenieur

Grondwet

In de berichten over onze te moeilijk te veranderen Grondwet (Ten eerste, 11 september) wordt vergeten te vermelden dat deze regeling géén wet is. Het essentiële van een wet is dat de naleving daarvan kan worden afgedwongen door de rechter. De rechter mag echter niét oordelen over de toepassing van de Grondwet zoals in de Grondwet zelf staat aangegeven (artikel 120). Onze Grondwet is dus alleen in naam een wet, niet daadwerkelijk. Zij is een zogenaamde Grondwet.

Gerrit van der Meij, Den Haag civiel-planoloog oud-medewerker van het voormalig Bureau van de Adviseur ten behoeve van de Raad van State

Snijden aan gras

De kunstenaar Co Westerik is dood. Max Pam schrijft mooi over het werk en leven van de Rotterdamse schilder (O&D, 12 september). Hij haalt de commotie aan over het bekende doek Snijden aan gras (Ten eerste, 11 september). Ik herinner me de dagelijkse trein van Groningen naar Assen in de jaren ’70. Vrijwel niemand wilde een plaats met uitzicht op dit doek. Ik zag op een dag een studiegenoot fysiek onwel worden toen hij, naast me plaats nemend, niet anders kon dan kijken met een wit gezicht naar de open vinger in het sadistische gras. Daarna sloot hij zijn ogen tot we arriveerden op het station.

Arjen Boswijk, Groningen

Winnares van de US Open Naomi Osaka en verliezend finalist Serena Williams. Beeld AP
Winnares van de US Open Naomi Osaka en verliezend finalist Serena Williams.Beeld AP

Rodehond

Ik ben van 1951. Mijn moeder was in verwachting van me, toen mijn oudere zus op bezoek ging bij iemand, die later rodehond (rubella) bleek te hebben. Dikwijls verloopt een infectie met rodehond zonder ernstige symptomen. Toch was mijn moeder ongerust over de mogelijke gevolgen voor haar kind in wording. Volgens haar toenmalige huisarts was de vrucht ‘statistisch’ volgroeid en hoef-de zij zich geen zorgen te maken.

Pas enkele maanden na mijn geboorte bleek dat mijn ogen niet gewoon functioneerden: Er zat een snelle beweging in de oogbol van beide ogen (nystagmus), bij het rechteroog was sprake van een troebele lens (cataract), beide als gevolg van rodehond in de zwangerschapsperiode. Gevolgen van deze oogproblemen waren slecht zicht, herhaald bezoek aan oogartsen in mijn jeugd, verwijdering van de rechterooglens, pesterijen van leeftijdgenoten, enz.

Vaccinatie tegen kinderziekten als rodehond, kinkhoest, mazelen en dergelijke is nodig en kan veel leed voorkomen.

Huub Schepers

Serena Williams

En toch ben ik van mening dat Serena Williams haar tegenstandster Naomi Osaka heeft benadeeld door buitenproportioneel te reageren op de beslissingen van de umpire bij de vrouwenfinale afgelopen zaterdag. Door het gedrag van Serena had Osaka haar concentratie en de wedstrijd kunnen verliezen. Ik kan het gedrag van Serena ook niet zien als een manifestatie voor vrouwenrechten omdat een andere, gelijkwaardige vrouw hier de dupe van werd.

Serena verstoorde de vreugde van Osaka om de overwinning door alle aandacht op zichzelf te richten. Dat zij het dolgedraaide publiek tot bedaren wist te brengen kon de schade niet herstellen aan wat door haar gedrag een fiasco was geworden: de terechte hulde voor Osaka, terechte winnares van de US Open 2018.

Irene Camp, Nijmegen

Meer over