Dagboek van een huisartsJoost Zaat

Turnen op de evenwichtsbalk van goede zorg is moeilijk

null Beeld

‘Hij wil vanwege die corona niet naar de tandarts. Heb je iets, want hij heeft weer eens een kaakabces.’ Zijn vrouw belt omdat hij zelf te veel pijn heeft om te praten. Onder dokters geldt het gezegde ‘waar pus is, moet dat weg’. Ik vertel dat de kans dat de tandarts hem besmet klein is, maar mijn argumenten overtuigen niet. Hij wil absoluut niet, doodsbang besmet te worden. Tegen beter weten in geef ik antibiotica en vertel dat het over twee dagen beter moet zijn. Zo niet dan moet hij naar de spoedtandarts, of hij wil of niet.

Even later zie ik een patiënt met een groot abces in zijn bil. Die had mij op de lokale tv een verhaal horen vertellen dat je goed na moest denken of je met onschuldige klachten naar de dokter wilde. Dagen later kan hij niet meer slapen en verrekt hij van de pijn. Er zit niks anders op dan een chirurg te bellen, want het is inmiddels veel te groot om zelf te doen. Dat was ook weer niet de bedoeling van mijn goedbedoelde advies.

Het is behoorlijk wiebelen op dat dunne draadje van gepaste zorg in coronatijden. De volgende morgen hoor ik Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie op de radio. Ze maakt zich net als ik zorgen over het toenemend gebrek aan zorg voor mensen met andere ziekten dan dat verdomde virus. Dat geldt natuurlijk voor patiënten met diabetes, COPD, dementie en wat al niet meer, maar ook voor gewone alledaagse klachten als een kaak- of bil-abces.

Turnen op de evenwichtsbalk van goede zorg is moeilijk. Als iemand per se een tabletje oxazepam wil omdat de zenuwen door zijn keel gieren, denk ik al gauw ‘doe maar even’. En zelfs een tabletje oxycodon voor rugpijn glipt er tussendoor. Ik heb geen puf om voor de zoveelste keer uit te leggen dat dat allemaal niet helpt.

Duurt nog even voordat patiënten en ikzelf de balans gevonden hebben.

Joost Zaat is huisarts en columnist. Tijdens de coronacrisis schrijft hij samen met collega-huisarts Danka Stuijver op werkdagen beurtelings over ervaringen in de praktijk.

Meer over