ColumnSheila Sitalsing

‘Tuig, tuig, allemaal tuig’, zo klinkt het de godganse dag door de Tweede Kamer

null Beeld

Als er verkiezingen naderen, en Mark Rutte het tucht & orde-minnende deel van zijn achterban eraan wil herinneren dat hij weliswaar met een appeltje in de hand op zijn Koga F3 naar de koning fietst maar voorwaar geen zacht ei is, stijgt het machogehalte van zijn taalgebruik. Dan is het de hele tijd pleur op en doe normaal en tuig dit en tuig dat.

Dus zijn, zeven weken voor de verkiezingen, ook relschoppers voor Rutte allemaal ‘tuig’, want premier van alle Nederlanders, ook van de onaangepasten, is hij nooit geworden – behalve wanneer ze willen gassen op de snelweg of een belastingdingetje in de corporate sfeer willen regelen. Zijn slippendragers zeggen het hem eerbiedig na. Het ‘tuig, tuig, allemaal tuig’ klinkt de godganse dag door de Tweede Kamer.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

En dus reisde de premier naar de Schilderswijk om – opgelegd pandoer – te verklaren dat hij niets wil weten van ‘sociologische verklaringen’ voor de onlusten, want dat ontaardt maar in gejank ‘over een ongelukkige jeugd’.

Stel je voor dat je de oorzaken zou willen kennen en er, godbetert, iets aan zou willen doen, zeiden we thuis tegen elkaar. Stel je voor dat je je achterban zo primitief inschat dat je vreest dat ze het verschil niet weten tussen proberen te begrijpen en begrip tonen voor. Stel je voor dat je meent dat je kiezers zo dom zijn dat ze denken dat het onverenigbaar is om nu effectief op te treden in het strafrecht én tegelijk te werken aan het op de lange termijn verkleinen van de voedingsbodem voor geweld. Het simplisme dat sprak uit het dedain voor ‘sociologische verklaringen’ leek ons een belediging voor de doorsnee VVD-stemmer, maar misschien zit die wat eenvoudiger in elkaar.

Woensdag stonden de eerste relschoppers voor de rechter. Nu.nl deed er verslag van en repte van een 46-jarige die op het Museumplein in Amsterdam stenen naar de ME had gegooid. Op het risico af te vervallen in ‘sociologische verklaringen’: hij heeft een IQ van 57 en is verslaafd, zoals wel meer mensen die idiote dingen doen een verstandelijke handicap hebben. Het OM wilde hem een halfjaar opsluiten, maar ‘de rechtbank achtte maatwerk van toepassing’, schrijft Nu.nl. Omdat de man bij zo'n lange gevangenisstraf zijn onderdak bij een zorginstelling zou kwijtraken, koos de rechter voor een lagere straf.

Deze bevoegdheid van rechters om verder te kijken – een dakloze verstandelijk gehandicapte leidt straks tot een veelvoud aan ellende voor zichzelf en de samenleving – is een groot goed. Toch wil een deel van de Tweede Kamer, waaronder PVV, VVD en CDA, zulke rechterlijke zelfstandigheid inperken door een verbod op taakstraffen (en een plicht op ‘brommen’, zoals het CDA het zegt) in te voeren bij ‘geweld tegen publieke dienstverleners’. In de pleidooien vóór – poten af van ‘onze mensen’ – klinkt de machotaal van de geen-genadewetgeving. Geen ruimte voor twijfel of bijzondere omstandigheden. Dezelfde alles-of-nietsbenadering kortom, die het schandaal in de kinderopvangtoeslag heeft veroorzaakt.

In een kiezersonderzoek van I&O research zag ik waarom dit laatste in Den Haag slechts weinigen boeit. De helft van de Nederlanders, zo peilde I&O, vindt de bestrijding van de coronacrisis belangrijker dan de toeslagenaffaire. Onder VVD-kiezers is dat 69 procent.

Vandaar dat Rutte onbedreigd op ruim 40 zetels blijft staan in de peilingen. Vandaar dat ge-tuig en ge-bekdicht en ge-zoek het maar uit met je zwakbegaafdheid. De mensen vinden het prachtig.

Meer over