ColumnLoes Reijmer

Trumps wangedrag is nauwelijks nog nieuwswaardig

Lordy, er is een jurk. Eigenlijk wisten we dat al, want de schrijver E. Jean Carroll poseerde er juni vorig jaar in op de cover van New York Magazine. ‘Dit is wat ik 23 jaar geleden droeg, toen Trump me aanviel in een pashokje van Bergdorf Goodman’, stond erbij.

Carroll beschreef in het artikel hoe de huidige president van de Verenigde Staten haar midden jaren negentig verkrachtte in het chique warenhuis. Die ontkende natuurlijk direct. Hij had die leugenachtige vrouw nog nooit ontmoet, stelde hij, en boven alles was ze zijn type niet (vrouwen die hij by the pussy pakt moeten wel aan zijn hoge esthetische standaard voldoen, wilde hij maar zeggen). De schrijver klaagde hem daarop aan voor laster. 

Vooral die eerste ontkenning was niet handig, blijkt nu. Donderdag eiste Carrolls advocaat dna van Trump om te kijken of dat overeenkomt met dna dat is gevonden op de jurk. Zo zou moeten blijken dat hij haar wel degelijk kende en zelfs heeft aangeraakt (er zit dna van een man op de mouwen, schouders en de buiten- én binnenkant van de rok). 

Het is een meesterzet – en Trump had gewaarschuwd kunnen zijn. In het artikel schreef Carroll al dat de jurk sinds de gebeurtenis ongewassen in haar kast hangt, al langer dan twintig jaar dus. Nu was dat in de laatste alinea van een lijvig stuk. Bekend is dat de president zich niet kan concentreren op lange teksten en dus is de kans aanzienlijk dat hij het slot van het artikel niet heeft gehaald. Misschien had Ivanka de passage kunnen printen, markeren en voorzien van een plaatje van een jurk, zodat de boodschap alsnog aankwam. Maar nee. Trump ontkende zelfverzekerd – het was immers niet de eerste keer dat hij een beschuldiging van seksueel geweld losjes van zich afschudde.

Klinkt niet echt bekend? Dat kan kloppen, want Nederlandse media besteedden er deze week nauwelijks aandacht aan, ook de Volkskrant niet. Buitenlandredacties hebben hun handen vol aan burn-outwaardige dossiers als de Brexit en de vrijdag afgesloten afzettingsprocedure tegen Trump, begrijpelijk dat er weleens wat tussendoor glipt. En toch blijft het onwerkelijk. Een bekende Amerikaanse vrouw beschuldigde de president van de Verenigde Staten van verkrachting en eist nu een dna-test. Vijf jaar geleden, in het pre-Trumptijdperk, zou er voorpagina na voorpagina over volgeschreven zijn.

In The Atlantic noemde Megan Garber dat vorig jaar een ‘wrede paradox’: hoe meer vrouwen Trump beschuldigen van seksuele intimidatie of geweld, hoe minder indruk die beschuldigingen maken. Carroll was de 22ste, en haar verhaal domineerde nog geen weekend lang het nieuws in de VS. The New York Times, de krant die de misdragingen van Weinstein onthulde met magnifieke journalistiek, plaatste de beschuldiging aanvankelijk in het boekengedeelte van de site, omdat het artikel in New York Magazine een voorpublicatie was van Carrolls boek. Trumps slechte omgang met vrouwen is zo overbekend dat er nauwelijks nog nieuwswaarde in wordt gezien, analyseerde Garber.

‘Is dat een serieuze vraag?’, antwoordde een Republikeins Congreslid toen een journalist hem vroeg of Trump dna moet afstaan. ‘Ik beantwoord alleen serieuze vragen.’ 21 jaar geleden speelde er in de VS ook iets met dna op een jurk en een ontkenning van de president. Het betrof een seksuele relatie waarmee beide betrokkenen nogal enthousiast hadden ingestemd – en toch ging het in de media wereldwijd bijna nergens anders over. Republikeinen vonden Clintons leugen over de affaire voldoende om een afzettingsprocedure te beginnen (voor de scheve machtsverhouding tussen een president en stagiair was minder aandacht).

‘Ik hoopte op een derde impeachment-aanklacht tegen Trump’, twitterde Carroll in december. ‘Het misbruik van vrouwen.’ Misschien moeten Amerikaanse politici er toch eens induiken. Na vrijdag hebben ze immers weer alle tijd.

Meer over