De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Trumps tweets over bleekmiddelinjecties, vuurwapens en crooked Hillary klopten volgens Twitter impliciet wél

Stel: een dorp heeft een burgemeester die dol is op het brouwsel van de plaatselijke stokerij. Elke avond zit hij met een grote fles pontificaal op het dorpsplein. Hoe groter zijn inname, hoe meer hij raaskalt. Bij de stokerij zijn ze er blij mee. Die raaskallende burgemeester trekt een groot publiek. Het hele dorp ziet het etiket op de fles. 

De stokerij maakt recordwinsten. Jaren gaat dat zo door. Op een avond zit de burgemeester weer te raaskallen, en niet eens zo extreem als hij dat kan. De volgende morgen vinden mensen ineens een bordje van de stokerij bij het bankje waar de burgemeester altijd zit: ‘Waarschuwing: mogelijk was de burgemeester gisteravond niet geheel nuchter.’

 Vorige week vertelde Donald J. Trump zijn 80 miljoen volgers op een bekende sociaalnetwerksite met een blauw vogeltje dat stemmen per post tot fraude leidt. In die bewering baseerde hij zich niet 100 procent op feiten, maar dat deed hij ook niet in beweringen over heilzame bleekmiddelinjecties tegen covid-19, orkanen die Alabama treffen, vuurwapens die bloedvergieten voorkomen en Obamagate oftewel ‘de grootste misdaad uit de Amerikaanse geschiedenis’.

Wat vond Twitter zo belangrijk aan stemmen per post dat het uitgerekend deze tweets voorzag van de waarschuwing ‘Lees de feiten over stemmen per post’? Donald J. Trump was er niet blij mee. Hij weet dat linkse Twitter-bazen hun beste, slimste en mooiste gebruiker de mond snoeren. Slimmer was geweest als deze gebruiker Twitter voor de kleine interventie inzake stemmen per post had bedankt. Impliciet vloeit daar namelijk uit voort dat Donald J. Trump zich wat Twitter betreft feitelijk uitliet over bleekmiddelinjecties, vuurwapens en crooked Hillary – zo feitelijk dat niemand de feiten elders hoeft te lezen.

De burgemeester uit de eerste alinea had gezegd: fijn dat onze geweldige stokerij me op dit kleine foutje wees.

Meer over